Demokratene er fortsatt i kategorien «Andre»: – Blodig urettferdig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. oktober 2022 | 19:43

Demokratene i Norge mener seg diskriminert og ekskludert av norske medier og meningsmålingsbyråer.

Tidligere onsdag kunne iNyheter melde at Norstatt hadde løftet Industri- og næringspartiet (INP) ut av kategorien «Andre» og gitt dem egen søyle i gallupen. De slo inn med 1,7 prosent.

Norstat begrunnet det å denne måten overfor Vårt Land.

– Når et parti klart passerer én prosent i oppslutning, velger vi å presentere det for seg selv. Dette er tjenlig når Andre-gruppen er stor nok til å ta mandat, forklarte Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger i Norstat.

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde Vårt Land

INPs partileder Owe Ingemann Waltherzøe var naturlig nok veldig fornøyd, og overrasket, over endringen.

Owe Ingemann Waltherzøe. Foto: Privat.

– Dette er jo helt fantastisk. Dette har vi nesten ikke turt å håpe på en gang, sa han til iNyheter da vi overbrakte nyheten tidligere onsdag..

– Normalt er det slik at de skiller på Stortingspartiene og «Andre», så dette er bare gøy, fortsatte han.

Valgforsker Bernt Aardal tror det kan gi økt oppslutning i seg selv å få egen søyle.

– Innad i et lite parti kan det utløse energi. Og utad kan velgere bli mer oppmerksomme på dem. Øker oppslutningen, kan også kravet komme om å få delta i større debatter. Dette er en politisk dynamikk man må være oppmerksom på, sa Aardal.

Waltherzøe er enig.

– Enig med Bernt Aardal. Dette kan være den lille dytten vi trenger for å nå neste mål, som er 3,5 prosent før året er omme, sier INP-lederen.

Les også: Industri- og næringspartiet (INP) er inne blant de «store»: Får egen søyle hos Norstat

– Blodig urettferdig

Men et parti som ikke er like fornøyd, er Demokratene og deres leder Geir Ugland Jacobsen.

– Hva tenker du om at INP er inne på diagrammet til Norstat?

– Vi lå på 2,5% allerede i februar ifjor, og toppet med 3,1% i juli i en måling i Dagbladet, sier Demokratenes partileder Geir Ugland Jacobsen som reaksjon da iNyheter ber om en kommentar til at Industri- og næringspartiet (INP) er tatt opp som eget parti i presentasjonen til Norstat.

Demokratene er fortsatt henvist til samlekategorien «Andre».

Ugland Jacobsen mener INP kun «lå på kun promiller hele veien ifjor, kun med et blaff opp på 1,5% sent i valgkampen, fordi NRK ga dem 15 minutters eksklusiv dekning i beste sendetid.»

Ugland Jacobsen mener Demokratene ble ignorert eller ekskludert av NRK gjennom hele valgkampen.

– Hadde vi fått normal mediedekning, hadde vi vært på Stortinget med ca. 10 representanter nå, hevder partilederen.

I stedet falt de tilbake til 1,1 prosent valgdagen i 2021.

Han viser Rødt og MDG ble løftet opp som om de var stortingspartier, fra de lå under 1% i 2013 og 2017

– Vi klaget til Kringkastingsrådet, men har ikke en gang fått et saklig svar! Det NRK har gjort, er umulig å forsvare. At hele MSM, samt opinionsmålerne, rottet seg sammen mot Demokratene, er et faktum. Vi skulle hatt egen søyle i alle partibarometre. I stedet sluttet de stort sett å omtale «Andre» helt og holdent.

– Andre-gruppen var mindre i 2021 enn den er nå. Synes du Norstats begrunnelse er rimelig?

– Denne gruppen var minst like stor ifjor, som nå, svarer Ugland Jacobsen.

Han mener systemet slik det opptrer nå er et demokratisk problem. Han omtaler det som «en parodi» som ikke er noe «bedre enn det vi ser i simple diktaturstater.»

– Hvorfor tror du dere ikke ble tatt inn i fjor?

– INP fremstår som en langt mindre trussel mot globalistiske aktører og avgivelse av nasjonal suverenitet enn det Demokratene gjør. Derfor løftes de nå opp og helst forbi oss, mener Demokratenes partileder.

Men han ønsker INP det beste med å ha kommet seg inn.

– Vi gratulerer INP med egen søyle på målinger. Det er dem vel unt, sier han til iNyheter.

Men han mener Demokratene er grovt diskriminert.

– Demokratene skulle ha hatt egen søyle allerede i februar 2021, da vi lå på 2,5%. Dette viser hvor blodig urettferdig Demokratene ble behandlet i 2021, og fortsatt blir behandlet, sier han.

Status høsten 2022

Vårt Land har ikke oppgitt hvor stor oppslutning Demokratene hadde på siste måling. De inngår simpelthen i kategorien «Andre». Men i målinger den siste tiden som iNyheter har sett hvor Demokratene har blitt inkludert, har de ligget mellom 0,8 og 1,5 prosent.

På Nettavisens måling i september fikk «Andre» 4,2 prosent oppslutning. Av disse var Industri- og Næringspartiet klart størst, med sine 2,1 prosent. Deretter kom Demokratene med 0,8 prosent , Partiet de kristne og Pensjonistpartiet, begge med 0,4 prosent.

Nettavisen oktobermåling fikk INP et rekordresultat på 2,8 prosent.

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, fikk til sammen 6,0 prosent (+1,8). Denne gruppen hadde aldri blitt målt høyere i Sentios målinger.

Pensjonistpartiet fikk 1,2 prosent, Demokratene 1,0 prosent og Partiet Sentrum med 0,6 prosent. Liberalistene og Partiet de kristne fik 0,2 prosent.

VGs oktobermåling ble «Andre» brutt som følger: Industri- og næringspartiet (INP) 1,6 prosent, Demokratene 1,5 prosent, 0,4 prosent til Pensjonistpartiet, 0,2 prosent til Partiet De Kristne og 0,2 prosent til Folkets Parti FNB.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Partileder hardt ut mot den styrende eliten: – Nå må vi sette strek for alle de konstruerte krisene

mest lest