Statsadvokat snur: Mener terrordømt IS-kvinne var offer for menneske­handel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. oktober 2022 | 13:57

Påtalemyndigheten mener nå at den såkalte IS-kvinnen var et offer for menneskehandel i store deler av perioden hun var i Syria.

Det kommer frem i statsadvokat Geir Evangers sluttinnlegg til Høyesterett, skriver NRK.

I april i år ble den norskpakistansk kvinnen Sumaira Ghafoor (31) dømt til fengsel i to år seks måneder for deltagelse i terrororganisasjonen IS.

Borgarting lagmannsrett slo samtidig fast at kvinnen i flere år hadde vært et offer for menneslehandel. Dette var med på å gi henne redusert straff.

Dette var påtalemyndigheten uenig i, og anket saken.

Den nå 31 år gamle kvinnen var 22 år gammel da hun solgte unna eiendeler her hjemme, tok toget til Sverige og satte seg på flyet til Syria for å slutte seg til ektemannen, den norsk-chilenske fremmedkrigeren Bastian Vasquez. Han døde i 2015.

I 2020 ble hun berget ut av den beryktede al-Hol-leiren av norske myndigheter.

Beslutningen vakte ifølge NTB «betydelig harme» i Fremskrittspartiet – flere framstående representanter for partiet har helt fram til rettssaken begynte i starten av mars, sådd tvil om grunnlaget for å hente den lille familien hjem.

Fire dager etter at kvinnen satte sine bein på norsk jord for første gang på over sju år, trakk Frp seg ut av regjeringssamarbeidet. I tingretten ble hun i 2021 dømt til fengsel i tre og et halvt år.

Om knappe to uker skal ankesaken avgjøres i høyesterett.

Ifølge NRK skriver Evanger nå at påtalemyndigheten etter en «ny og grundig vurdering» har kommet frem til at kvinnen må anses som offer for menneskehandel fra april 2015 til mars 2019.

I sluttinnlegget skriver statsadvokaten:

«Som enke med et lite barn var hun utvilsomt i en sårbar situasjon og hun hadde reelt sett ikke noe annet valg enn å gifte seg på nytt. Sånn sett tvang organisasjonen henne inn i en situasjon hvor hun både måtte gjøre oppgaver i hjemmet, få barn og yte seksuelle tjenester. På grunn av kvinners store betydning for ISIL hadde organisasjonen utvilsomt et utbytte av å presse NN til å gifte seg på nytt og få henne til å ta seg av sine nye ektemenn og få barn».

Påtalemyndigheten mener likevel at kvinnen må straffes for deltagelse i hele perioden hun var i Syria.

Statsadvokat Evanger mener kvinnen måtte ha visst at hun kunne havne i en slik situasjon at hun ville bli nektet å reise hjem.

«Hvis straffeloven (…) skal forstås på en slik måte at overgang fra frivillig deltakelse til tvungen deltakelse gjør at deltakelsen plutselig blir lovlig så vil det undergrave hele straffebestemmelsen».

Kritiserer Brageprisen for å være for «hvit»

mest lest