Kritiserer Brageprisen for å være for «hvit»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. oktober 2022 | 08:58

Nominasjons- og jurylisten til årets Bragepris får flere til å reagere. – Pinlig, innrømmer Brageprisen selv.

Av de 16 personene i juryen, er det kun én med flerkulturell bakgrunn, skriver NRK.

Nazneen Khan-Østrem, som er tidligere forlagsredaktøren og Aftenpostens kommentator, mener er urovekkende og oppsiktsvekkende at juryen er så hvit. Hun mener at bevisstheten rundt mangfold i bokbransjen har økt, men at det likevel går for tregt.

– I dag er det ikke mangel på flerkulturelle som kan sitte i kulturbransjens juryer. Det er helt avgjørende at medlemmene gjenspeiler det mangfoldet som finnes i Norge. Det gjelder alle minoriteter; ikke kun etniske, sier hun.

Brageprisen er en norsk litteraturpris som hvert år deles ut av stiftelsen Den norske bokprisen. Prisen har som formål å hedre ny, norsk litteratur.

Siden 2019 har to flerkulturelle forfattere vært nominert til Brageprisen. Blant jurymedlemmene er det to personer med flerkulturell bakgrunn, inkludert årets jury.

Les også: Woke-besettelse førte til suspensjon av svart stjerne-professor

Shazia Majid som var selv nominert til Brageprisen i 2019, sier hun er skuffet over at det ikke er noen flerkulturelle nominert. Hun mener vi har en mye mer mangfoldig nasjon og det burde gjenspeiles også i norsk litteratur.

– Det oppleves som om man ikke behandles på lik linje med andre, eller at juryen ikke ser nye kvaliteter og nye måter å vurdere litteratur på, sier hun.

Kari Marstein, som er forlagssjef på Gyldendal og leder for Bragerådet, synes det er pinlig og på ingen måte akseptabelt at det er så få med flerkulturell bakgrunn i juryen og blant de nominerte.

– Det er åpenbart ikke bra nok. Jeg er helt enig i kritikken og forstår den godt, sier Marstein, til NRK.

Khan-Østrem mener det er på tide at bokbransjen tar på alvor viktigheten av mangfold.

Tyskernes tilbøyelighet til å støtte galskap

mest lest