Forsvarssjefen fikk krigskorset for å pågripe Taliban-leder: Var egentlig en uskyldig murer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. oktober 2022 | 15:51

Det er VG som søndag kunne avsløre at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fremstilt en operasjon noe annerledes enn den faktisk var.

Det som ble fremstilt som en stor suksess i 2007, og som var en av to operasjoner som utløste dekorasjon av krigskorset med sverd til Kristoffersen, var likevel en fiasko. De norske spesialstyrkene, som Kristoffersen ledet, arresterte feil afghaner. Det som skulle vært en Taliban-leder, var en afghansk murer som befant seg på feil sted til feil tid.

VG dokumenterer at både det amerikanske forsvaret, det afghanske forsvaret, norsk etterretning og den norske ambassaden Kabul ble gjort kjent med at feil mann var arrestasjonen.

Amerikanerne kom ut med en rapport allerede dagen som fastslo dette. Denne rapporten var tilgjengelig for alle Nato- og Isaf-styrker, inkludert de norske.

Hva visste han egentlig?

Er det derfor troverdig når Eirik Kristoffersen avviser at han på noe tidspunkt har fått vite dette? Arrestasjonen er viet god plass i Eirik Kristoffersens bestselger «Jegerånden» som kom i 2020, altså 13 år etter hendelsen og like lenge etter at det var kjent at det han påsto ikke var riktig.

I bokens hans er operasjonen fremstilt som en stor suksess, også hans bror Frode var med.

Kristoffersen selv beskriver resultatet av operasjonen på følgende måte i «Jegerånden», som er solgt i 52.000 eksemplarer:

«Effekten av aksjonen og arrestasjonen var umiddelbar blant de lokale. Det var selvsagt fortsatt sympatisører igjen, men det var én leder mindre igjen i dalen».

Kristoffersen skriver videre:

«Uansett om han ble sittende i fengsel eller satt fri, var han nå kompromittert. Han ville mest sannsynlig aldri kunne fungere som Taliban-leder igjen».

Men mannen de tok med seg liknet ikke engang på han skulle ta. Det ble raskt konstatert av afghansk og amerikansk etterretning.

Wikileaks

Det er fra krigslogger avslørt av Wikileaks i 2010 at VG har hentet opplysningene. Men det er trolig at avisen har fått tips fra noen av de mange nordmenn som fikk informasjonen i dagene etter.

Kristoffersen forteller at han aldri har sett disse krigsloggene før VG viste dem til ham. Han fikk aldri beskjeden om at de hadde tatt feil mann, forklarer han.

Krigskorset har trolig vært en viktig del av Kristoffersen lynkarriere til toppen av Forsvaret. Han ble forsvarssjef i en alder av 51 år.

Opplysningene nådde heller aldri rådet som avgjorde medaljetildelingen i 2011: «Vi hadde aldri gjort det som vi gjorde hvis det overhodet var mistanke om at dette var feil», sier daværende rådsleder Johan Brun til VG.

En del av myten om spesialstyrkene

Et regjeringsoppnevnt utvalg leder av Bjørn Tore Godal la i 2016 frem en gjennomgang av Norges 13 første år i Afghanistan.

«Operasjonen representerer et vellykket eksempel på norske spesialstyrkers innsats i Isaf-operasjonen», står det.

Informasjonen utvalget baserte seg på kom fra Eirik Kristoffersen og hans bror, Frode, som i dag er nestleder for Forsvarets Spesialstyrker.

– At det var feil mann som ble pågrepet, har ikke jeg hørt før, sier sekretariatleder Paal Sigurd Hilde i utvalget.

Han mottok den skriftlige informasjonen.

Utvalget ble ledet av tidligere utenriksminister og forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

– Vi hadde ingen andre kilder enn spesialstyrkene selv, sier Godal.

Da han får høre om de amerikanske krigsloggene, sier han:

– Dette høres pussig ut. Hvorfor skulle ikke ledelsen for spesialstyrkene få vite om denne feilen? Det har jeg ingen forklaring på, sier Godal.

Før han legger til:

– For meg høres det meget underlig ut.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Status for iNyheter: Vi har klart å klore oss fast

mest lest