Lula slo Bolsonaro knepent

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. oktober 2022 | 01:26

Brasils valgdomstol har erklært venstrekandidaten Lula da Silva som vinner av presidentvalget i Brasil mot den sittende presidenten Jair Bolsonaro, melder Reuters. 

Lula var også president i landet mellom 2003 og 2010.

Han ligger an til å vinne med nærmere 51 prosent av stemmene, mot 49 prosent til Bolsonaro.

Andre valgomgang i presidentvalget gikk av stabelen søndag. Stemmegivningen er elektronisk og valglokalene stengte klokken 21 norsk tid.

Ifølge storavisen Folha de São Paulo har valgdagen vært preget av at politiet i flere områder av landet har stanset busser med velgere på vei til valglokalene, skriver NRK.

Det fikk lederen for Lulas parti, Gleisi Hoffmann, til å kreve sjefen for trafikkpolitiet arrestert.

Les også: PST sikter «brasilianer» for ulovlig etterretning

I første valgrunde 2. oktober fikk Lula 48 prosent. Bolsonaros resultat ble på 43,5 prosent. Men siden ingen klarte å oppnå de påkrevde 50 prosentene av landets stemmer, måtte det bli omkamp 30. oktober.

Valgkampen har har i liten grad dreid seg om hvordan man konkret vil utforme politikken og bringe Brasil ut av pandemiens skygge. I stor grad har det handlet om å snakke ned motstanderen.

Bolsonaro-kampanjen har vært preget av slagord som: «Gud, fedreland, familie og frihet», og trusler om at Brasil vi drukne i kommunisme dersom Lula vinner. Mens Lula har lovet «å ta Brasil tilbake» og «å gi de fattige et bedre liv.»

Da Silva er heller ikke en samlende figur i Brasil. Han satt fengslet i halvannet år etter å ha blitt dømt for korrupsjon, ifølge TV 2.

NRK med klar støtte til Lula under valget i Brasil – blir omkamp mellom de to kandidatene

mest lest