– Vi er skuffet over Taliban

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. november 2022 | 04:16

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er skuffet over at Taliban ikke har gjenåpnet jenteskolene i Afghanistan.

Norge var blant landene som har presset på den nye regjeringen om å åpne skolene, og åpningen av jenteskoler var blant de store samtaletemaene da Norge sendte et privatfly ned til Kabul for å hente Taliban-toppene til forhandlinger i Norge.

Nå er det er gått over 400 dager siden jenteskolene stengte ned, på tross av stort internasjonalt press, er det lite som er skjedd, skriver VG.

Huitfeldt skriver til VG at Taliban faktisk lovte å åpne jenteskolene til mars i år.

– Taliban lovet blant annet i Oslo at de skulle imøtekomme dette kravet, men det skjedde dessverre ikke. Vi er skuffet over Taliban, selv om vi ikke er overrasket, sier Huitfeldt.

– At Taliban ikke sørger for at jenter får utdanning etter barneskolen er et brudd på menneskerettighetene og et løftebrudd overfor afghanere, legger hun til.

Les også: Er Norge blitt et kakistokrati?

Regjeringen i Afghanistan lovet aldri et tidspunkt for gjenåpning.

– Regjeringen planlegger fortsatt å gjenåpne alle skoler for jenter. Men regjeringen lovet aldri et tidspunkt for gjenåpning av skolene. Men vi jobber for å gjøre det så snart så mulig. Til nå er de åpne i over ti provinser, og vi jobber med å gjenåpne i de siste provinsene, sier talsperson Abdul Qahar Balkhi hos utenriksdepartementet i Taliban, til VG.

Åsne Seierstad ble kjent med Taliban – og vil ha mer penger til Afghanistan

mest lest