Lager tverrpolitisk liste for å bekjempe hyttebygging

Avatar photo
Publisert 15. november 2022 | 19:47

De som har kjempet for å stoppe hytteutbygginga i Vinje, vil no gå inn i politikken for å få satt en stopper for utviklingen.

Hyttemotstanderne i det som er Norges fjerde største hyttekommune stiller nå på tverrpolitisk bygdeliste til valget neste år.

– Du kan ikke stå på utsiden og klage i det uendelige. Da må du kanskje være villig til å bli med og ta ansvar, seier initiativtakar Irja Godal, som er lærer ved Rauland skule.

Godal er en av mange i kommunen som er alvorlig bekymret for omfanget av hyttebyggingen som skjer så tett på vernet natur.

Ifølgje SSB er det bygd over 100.000 nye hytter i Noreg dei siste 20 åra. Over 2000 av dei er sett opp i Vinje i Telemark.

Bjarte Hestdalen som også er med på intiativet, er tydelig på at de også skal satse på andre saker enn å stoppe hyttebygging.

På spørsmål om han trur dei kan få nok stemmer til å kunne påvirke politikken framover, svarer han positivt.

– Under hytteopprøret hadde vi veldig god respons og sterkt engasjement frå mange som normalt ikke tør å ta ordet.

Les også: Fox News vil ikke støtte Trump om han stiller til valg igjen

Dette viser at problemstillingen rundt hytteutbygging har nådd et smertepunkt, sier politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK. Likevel tror Sand at det er noen ulemper med slike politiske bevegelser som er opptatt av enkeltsaker.

– I et kommunestyre er det ofte veldig mange saker de må ta stilling til. Da kan det være vanskelig å holde gjengen samlet over tid, sier Sand.

Ikke redd for konkurranse

Ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) har styrt Vinje kommune i syv år.

Kleven sier han ikke er redd for konkurranse, og at det kun er positivt med politisk engasjement.

På spørsmål om en slik liste kan skape mistillit overfor de etablerte partiene i kommunen, svarer Kleven avfeiende.

– Nei, det synes jeg ikke. Men så klart er det jo tydelig at noen ikke er enig i hvordan kommunen styres i dag.

Klevens parti, Senterpartiet, er delt i spørsmålet om hyttebygging. Kleven sier de må huske å ta hensyn til de 300 millioner kronene som legges igjen i kommunen årlig, og at det er 400 mennesker som har arbeidsplasser som er avhengig av reiselivsnæringen.

Atle Antonsen vil revurdere sitt forhold til alkohol: – Unnskyld, unnskyld, unnskyld

mest lest