Natos våpnelagre tømmes: – Jeg tror alle er bekymret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. november 2022 | 09:07

Nå stilles det spørsmål ved hvor lenge Vesten våpenforsyninger til Ukraina kan vare.

Ettersom krigen i Ukraina viser lite tegn til å avta, kjemper Ukrainas vestlige partnere med hvordan de skal opprettholde forsyning av våpen og ammunisjon til Ukraina.

– Jeg tror alle nå er tilstrekkelig bekymret, sier en Nato-tjenestemann til Foreign Policy.

Krigen ser ikke ut til å gå mot en slutt. Intensiteten i kampene er svært høy, spesielt i Donbass-regionen, men også flere steder langs den lange frontlinjen som strekker seg fra nordøst i Kharkiv-regionen til Kherson i sør.

– Nato diskuterer nå hvordan de skal støtte medlemmene hvis lagrene deres faller under nivåene som er nødvendige for å oppfylle deres forsvarsforpliktelser under den nordatlantiske traktaten, sier en ikke navngitt Nato-tjenestemann, ifølge Foreign Policy.

Les også: – Vesten rykker nærmere verdenskrig

Selv om beslutninger rundt militær bistand til Ukraina faller på individuelle medlemmer av alliansen, har NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gjentatte ganger uttalt seg om behovet for fortsatt bistand til Ukraina.

– Russlands president Vladimir Putin gjorde flere «strategiske feil» i forkant av invasjonen, inkludert «undervurdering av NATOs allierte [og] partnere i vår forpliktelse til å støtte Ukraina, sa Stoltenberg på mandag.

Spørsmålet er hvor lenge Vesten kan forsyne Ukraina med våpen, og hvor raskt våpenindustrien kan fylle hullene i vestlig forsvar som raskt blir større og større.

– Nato planlegger egentlig ikke å kjempe i kriger som dette, og med det mener jeg kriger med en superintensiv bruk av artillerisystemer og massevis av stridsvogner og ammunisjon. Det har hatt en forverrende effekt på allerede synkende våpenreserver, sier Frederick Kagan, senior stipendiat ved American Enterprise Institute.

USAs forsvarssjef: – De tapte

mest lest