Vaksineforsker fraråder fjerde vaksinedose: – Ikke verdt bivirkningene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. november 2022 | 09:46

Regjeringen har åpnet for at alle mellom 18 og 64 år tilbys vaksinedose nummer fire. Meningsløst, mener vaksineforsker.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland forstår ikke logikken i regjeringens beslutning.

– Når man argumenterer for at vaksiner skal brukes i samfunnet, så er det kritisk viktig at man informerer om hvorfor og hva hensikten faktisk er. Her ser jeg rett og slett ikke at det er noen hensikt, sier hun til Dagbladet.

Grødeland er seniorforsker og leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet, Immunologisk institutt, Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus

Hun mener at friske personer under 65 år rett og seltt burde bli frarådet å ta dose fire.

– Jeg har ikke noe imot at folk kan få lov til å velge selv, men det faglige rådet burde ganske klart være å fraråde folk til å gjøre det.

Hun trekker fram bivirkningene myokarditt/perikarditt og menstruasjonsforstyrrelser, som er funnet i denne aldersgruppen.

– Vi vet at sannsynligheten for at de inntreffer øker ved flere doser. Så derfor ville jeg frarådet friske personer å ta fjerde dose.

Grødeland mener det er viktig å understreke at det faktisk ikke foreligger en anbefaling, men et tilbud om fjerde dose.

– Og det er viktig å understreke at vaksinene ikke lenger beskytter mot smitte. Så om man tenker å ta vaksine for å være hyggelig mot bestemor, så er det meningsløst. Man beskytter ingen ved å ta fjerde dose. Vaksinene beskytter også marginalt mot «long covid», sier Grødeland.

Dramatisk økning i dødsfall

mest lest