Mandag starter Oslo-politiet kvitteringsordningen

Avatar photo
Publisert 2. desember 2022 | 19:09

Fra mandag 5. desember skal Oslo politidistrikt begynne prøveordningen med kvittering til personer som stoppes og kontrolleres av politiet på gata.

Målet er at politiets møte med befolkningen i det offentlige rom skal oppleves best mulig, skriver politiet i en pressemelding.

Ordningen skal testes ut i ni måneder.

Oslo kommune, OMOD, Juristforbundet, Minotenk og andre relevante aktører er involvert i arbeidet.

– Politidistriktet har over tid hatt fokus på å bli bedre på hvordan vi møter mennesker og gjennomfører personkontroller, sier konstituert politimester Cecilie Lilaas-Skari.

Politimesteren sier at prøveordningen med kvittering ved personkontroller er et av tiltakene som skal testes ut for å øke publikums tillit.

– Personkontroller er et viktig virkemiddel i politiets arbeid. Selv om de er nødvendige og lovlige, kan det oppleves urettmessig for noen av de som kontrolleres, sier hun.

Ordningen er bygget på en hypotese om rasisme i politiet

FrP sa i september at de frykter ordningen vil gjøre at politiet kvier seg for å foreta ransakelser.

– Min og Frps bekymring er at politiet i praksis vil vegre seg for å gjøre nødvendige kontroller og avdekke færre av dem som faktisk går rundt med kniv, sier bystyrerepresentant for Frp Lars-Petter Solås til Dagsavisen.

– Vi har rettigheter som borgere i Norge. Men kravet om kvitteringsordning bygger på en hypotese om at de som jobber i politiet, er grunnleggende rasistiske, og at samfunnet vårt er systemisk rasistisk. Det tar vi avstand fra, sier Solås.

Les også: EU enig om pristak på russisk olje

Bystyrerepresentant Farukh Qureshi fra Arbeiderpartiet er uenig med Solås og FrP.

Han mener at å innføre en kvitteringsordning vil være med på å kunne skape større tillit til politiet i miljøer som i dag har lav tillit til politiet.

– Vi vet at 8 av 10 har ganske stor eller stor tillit til politiet. Det har ikke kommet av seg selv. Men dette dreier seg om den lille gruppa som ikke har tillit til politiet. Da må vi iverksette noen tiltak som gjør at flere får tillit til politiet, sier Qureshi.

Eksperter: Utsatt oljeleting har null betydning

mest lest