Advarer om mulig blåmandag: – Situasjonen er akutt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. desember 2022 | 12:57

Sverige stenger sin største atomreaktor for vedlikehold fredag. Det kan også medføre skyhøye priser i Norge.

– Situasjonen er akutt, sier statsministeren på en pressekonferanse.

– Som vi alle vet, er det betydelige bekymringer knyttet til svenske kraftproduksjonen akkurat nå, særlig sør i Sverige. Elsystemet er anstrengt, og det merkes på vinteren, sier statsminister Ulf Kristersson.

Fredag stenges den svenske kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 – landets største – for vedlikehold. Reaktoren skal være stengt i «noen dager». Det kan gi konsekvenser også for norske strømkunder.

Strømekspert og sjefsanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, sier fredag at krisen i Sverige kan få en indirekte effekt også for Norge, skriver TV 2.

Han sier det mandag kan bli en kritisk situasjon, dersom vedlikeholdet av reaktoren i Sverige ikke er ferdig i løpet av helga, når forbruket uansett er lavere enn i ukedagene.

– Det vil gi en blåmandag som kan smitte inn i Norge. Det bli prislikhet dersom vi ikke har nok kraft å levere inn til Sverige, sier han til TV 2.

Strømprisene vil neste uke trolig være skyhøye i Norge og Europa uansett, på grunn av kalde temperaturer over hele kontinentet. Andre faktorer spiller også inn: lite vind og anstrengt gass-situasjon knyttet til forholdet til Russland.

Tre strømtabber du må unngå i vinter

mest lest