Avsløringene Del III: Slik var prosessen da Trump ble kastet ut av Twitter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. desember 2022 | 11:36

Elon Musk har beordret full og offentlig gjennomgang Twitters praksis med undertrykkelse av informasjon, kanselleringer og utestengelser. I del III er det beslutningene som ledet opp til utestengelsen av Donald Trump 8. januar 2021 som blir eksponert.

Det er journalisten Matt Taibbi som har fått oppdraget av Musk sammen med kollegaer.

Les også: Twitter-filene del 2: «Hemmelige svartelister» – mot konservative kontoer

Mange vet allerede hva som skjedde i grove trekk, men vi gir deg informasjon om det som ikke er kjent, skriver han og peker på «forvitringene av standarder innen selskapet i månedene før 6. januar» og «beslutninger fra toppledelsen om å bryte med egen policy» på «bakgrunn av dokumentert samhandling med føderale byråer».

Uansett hva man mener om Twitters avgjørelse om å utestenge Trump, må man anerkjenne at beslutningen hadde «stor historisk betydning», skriver Taibbi. Det erkjente også Twitters egen stab, viser meldinger på Slack.

Så snart de hadde tatt den historiske avgjørelsen, begynte de å forbereder fremtidige kanselleringer og blokkeringer av statsledere og andre høytstående kontoer.

Intern kommunikasjon viser også at det ikke bare var hendelsene 6. januar som dannet grunnlaget for å kaste president Trump ut av Twitter. Man snakker om «kontekst» og forhold over fire og et halvt år.

Taibbi mener det «intellektuelle rammeverket» for avgjørelsen ble lagt i månedene før.

Etter 6. januar og da Biden tok over ble koordineringen mellom Twitter og føderale myndigheter «intensivert». Taibbi mener Twitters ansatte fikk et «kick» ut av dette samarbeidet.

Det skal kommer ytterligere avsløringer om den interne kommunikasjonen og samarbeidet med føderale myndigheter i helgen, skriver Taibbi.

Nyhetsrunden: Boliglånsgalskapen – Twitter II – Kjønnsforvirring – Mannebabyer

mest lest