Twitter-filene del 2: «Hemmelige svartelister» – mot konservative kontoer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. desember 2022 | 06:55

Bari Weiss kommer med detaljer om Twitters sensurpraksis før Musk-overtakelsen.

Den andre delen av Elon Musks såkalte «Twitter Files» kaster lys over selskapets praksis med hemmelig svartelisting av visse tweets og brukere.

«En ny #TwitterFiles-undersøkelse avslører at team av Twitter-ansatte lager svartelister, forhindrer at ugunstige tweets trender, og aktivt begrenser synligheten til hele kontoer eller til og med populære emner – alt i hemmelighet, uten å informere brukerne,» begynte journalist Bari Weiss sin tråd på torsdag, skriver Fox News.

«Twitter hadde en gang et oppdrag å gi alle muligheten til å skape og dele ideer og informasjon umiddelbart, uten barrierer. Underveis ble det likevel satt opp barrierer», skriver Weiss.

Les også: Greenwald langer ut mot venstre-journalister etter Twitter-skandalen

Hun pekte på Stanford Universitys doktor Jay Bhattacharya, en mangeårig motstander av Covid-nedstengninger under pandemien.

– Twitter plasserte ham i hemmelighet på en ‘Trends Blacklist’, som forhindret tweetene hans en stor spredning, rapporterte Weiss.

Weiss fremhevet at Fox News -verten Dan Bongino ble plassert på en «Search Blacklist» og Twitter hadde Turning Point USAs Charlie Kirk på «Do Not Amplify».

– Vi visste ALLTID at vi var et mål for Twitter-undertrykkingsmaskinen. ALLTID. Likevel insisterte venstre-liberale på at det var en annen «konspirasjonsteori». I kveld er det oppreisning, men jeg forventer ingen unnskyldninger fra venstre-liberale. De lever for å misbruke makt, og de vil ikke komme med noen unnskyldninger for å gjøre det, twitret Bongino som reagerte på avsløringene.

«Twitter benektet at de gjør slike ting,» skrev Weiss.

I 2018 sa Twitters Vijaya Gadde (daværende leder for juridisk politikk og tillit) og Kayvon Beykpour (produktsjef):

– Vi bruker absolutt ikke forbud (sensur) basert på politiske synspunkter eller ideologi.

Weiss avslørte at det vanlige begrepet «shadow banning», et begrep beskrevet for i hemmelighet å undertrykke Twitter-brukere uten deres viten.

En Twitter-ansatt fortalte Weiss: «Vi kontrollerer synligheten ganske mye. Og vi kontrollerer forsterkningen av innholdet ditt ganske mye. Og vanlige folk vet ikke hvor mye vi gjør.»

Les også: Matt Taibbi: Tidligere FBI-sjef overvåket «Twitter-filene»

Gruppen som bestemte seg for å begrense rekkevidden til visse brukere, var Strategic Response Team – Global Escalation Team, eller SRT-GET. Den håndterte ofte opptil 200 «saker» om dagen,» rapporterte Weiss.

Denne hemmelige gruppen inkluderte leder for juridisk, politikk og tillit (Vijaya Gadde), global leder for tillit og sikkerhet (Yoel Roth), påfølgende administrerende direktører Jack Dorsey og Parag Agrawal og andre. Det var her de største, mest politisk sensitive beslutningene ble tatt. «Tenk høy følgerkonto, kontroversielt», sa en annen Twitter-ansatt til oss.

En konto Weiss sa steg til et slikt nivå tilhører den populære Twitter-personligheten Libs of TikTok, som ble plassert på en «Trends Blacklist» utpekt som «Ikke ta grep mot brukeren uten å konsultere SIP-PES».

 

«Kontoen – som Chaya Raichik begynte i november 2020 og har over 1.4 millioner følgere – ble utsatt for seks suspensjoner bare i 2022, sier Raichik. Hver gang ble Raichik blokkert fra å legge ut så lenge som en uke. Twitter informerte Raichik gjentatte ganger om at hun hadde blitt suspendert for brudd på Twitters retningslinjer mot «hatefull oppførsel». Men i et internt SIP-PES-notat fra oktober 2022, etter hennes syvende suspensjon, erkjente komiteen at ‘LTT ikke direkte har engasjert seg i atferd som bryter med retningslinjene for hatefull oppførsel,’» avslørte Weiss.

Les også: Musk sier han står overfor «ganske betydelig» risiko for å bli myrdet

Nyhetsrunden – Statskupp i Tyskland, «The Twitter Files», Finn Skårderud

mest lest