Matt Taibbi: Tidligere FBI-sjef overvåket «Twitter-filene»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2022 | 03:26

Elon Musk sparker advokat som i hemmelighet forsøkte å undertrykke utgivelsen av filer som avslørte Twitter-sensur,

Twitter-advokat Jim Baker som var tidligere FBI-sjef, sjekket «Twitter-filene» uten Elon Musks viten, avslører Matt Taibbi.

Matt Taibbi, journalisten som først kom med nyheten om Elon Musks Twitter Filer, avslørte at selskapets toppadvokat hadde undersøkt hvilken informasjon som ble delt uten den nye sjefens viten.

Musk kunngjorde på tirsdag at han hadde sagt opp advokaten Jim Baker «i lys av bekymringer om Bakers mulige rolle i undertrykking av informasjon som er viktig for den offentlige dialogen».

I løpet av sin tid i FBI jobbet Baker med «anti-Trump» FBI-tjenestemenn Peter Strzok og Lisa Page.

Etter å ha forlatt byrået i 2018, var Baker under kriminell etterforskning for angivelig å ha lekket materiale til journalister.

I sommer var Baker også stjernevitne for spesialetterforsker John Durham i saken mot den tidligere Hillary Clinton-advokaten Michael Sussmann, som i mai ble funnet ikke skyldig i å ha løyet til FBI.

Da Musk ble spurt av en Twitter-bruker om Baker var i stand til å forklare seg, «Hans forklaring var … lite overbevisende», svarte han.

Øyeblikk senere begynte Taibbi sin egen Twitter-tråd og kalte det en «Twitter Files Supplemental».

– På fredag ble den første delen av Twitter-filene publisert her. Vi forventet å publisere mer i løpet av helgen. Mange lurte på hvorfor det ble en forsinkelse, skriver Taibbi på Twitter. Vi kan nå fortelle deg en del av grunnen til det. Tirsdag fikk Twitters viseadvokat (og tidligere FBI-sjef) Jim Baker sparken.

Les også: Greenwald langer ut mot venstre-journalister etter Twitter-skandalen

«Prosessen for å produsere Twitter-filene involverte levering til to journalister (Bari Weiss og meg) via en advokat nær den nye ledelsen. Men etter den første batchen ble ting komplisert. I løpet av helgen, mens vi begge håndterte hindringer for nye søk, var det @BariWeiss som oppdaget at personen som hadde ansvaret for å frigjøre filene var noen som het Jim. Da hun ringte for å spørre ‘Jims’ etternavn, kom svaret tilbake: Jim Baker, forklarte Taibbi.

«Kjeven min traff gulvet», sier Weiss, ifølge Taibbi.

Substack-journalisten delte deretter et skjermbilde av første batch med filer både han og Weiss mottok, som var merket «Spectra Baker Emails».

– Baker er en kontroversiell person. Han har vært noe av en «Zelig»av FBI-kontroverser som dateres tilbake til 2016, fra Steele Dossier til Alfa-Server-rotet. Han trakk seg i 2018 etter en etterforskning av lekkasjer til pressen, sa Taibbi til sine tilhengere.

– Nyheten om at Baker gjennomgikk «Twitter-filene» overrasket alle involverte, for å si det mildt. Den nye Twitter-sjefen Elon Musk handlet raskt med å sparke Baker på tirsdag.

Musk hadde vært tydelig om å være åpne når det gjelder Twitters tidligere og nåværende handlinger som tas når det gjelder sensurert innhold.

Les også: Det hvite hus: Musks Hunter Bidens laptop-avsløring er en «distraksjon»

Twitter blokkerte som kjent sine brukere fra å dele New York Posts rapportering av Hunter Bidens laptop i tweets og i direktemeldinger.

Elon Musk sa lørdag kveld at det «definitivt er en viss risiko» for hans personlige sikkerhet under en omfattende diskusjon om ytringsfrihet, endringer han har gjort på Twitter

Musk: Twitter-ansatte hjalp til med å velge Lula som president i Brasil

mest lest