Nå har de lagt en plan: − Vi skal få ned strømprisen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. januar 2023 | 05:57

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier de har lagt en plan for å tilfredsstille velgerne.

– Vi skal få ned strømprisen, vi skal få ned prisstigningen og stoppe renteoppgangen i år, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG om regjeringens strategi for det nye året.

Finansministeren sitter ved siden av Støre og nikker.

– Vi må ha ambisiøse mål. Det er ikke uten grunn at vi legger opp til å bruke 50 milliarder kroner i år på strømtiltak for å lette strømregningen for folk. Det er det tyngste tiltaket vårt for å hjelpe landets innbyggere og bedrifter gjennom strømkrisen, sier Vedum.

Vedum forklarer at de kommer å kjøre en politisk linje der det er ett stort hovedmål; å få kontroll på de økende prisene, fordi det rammer folk så hardt.

– Det viktigste er virkningene av statsbudsjettet for 2023, hvor vi prioriterte beinhardt. Alle regjeringer har økt pengebruken hvert år med 15–20 milliarder, mens vi gjorde det motsatte. Så har vi en sosial skatteprofil, hvor vi reduserer skatten for de med vanlige inntekter, og øker skatten for dem som har aller mest, sier finansminister Vedum.

Støre vil snakke med Tyskland om samarbeid om energi.

– På lang sikt er svaret at vi må ha mer kraft. Vi får i gang havvindprosjekter nå og vi ønsker å få i gang mer landvind og heier på solkraft. Senere denne uken skal vi diskutere med Tyskland samarbeid om energi og det fornybare, sier han til VG.

– På kort sikt, fortsetter statsministeren:

– Er det viktig å få løsninger for å få prisene ned, samtidig som vi ivaretar forsyningssikkerheten vår. Det første ser det ut til at vi kan sikre, ved at vi har klart å fylle magasinene, ved at vi har bedt kraftselskapene holde igjen.

Les også: Kjendisinvestor mener Støre snart er «ferdig»: – Skjønner ikke hva han driver med

Vedum sier de har satt ned en energikommisjon som skal levere sin innstilling i februar og at de jobber parallelt med hvilke tiltak som kan iverksettes.

Vil ikke innføre kortsiktige tiltak.

– Vi har ikke sperre på å komme opp med grep før kommisjonen. Det er utfordringer uke for uke. Men vi kommer ikke til å innføre kortsiktige tiltak som kan sette oss i problemer siden, sier Støre.

Støre påpeker at regjeringen har sterk arbeidsmoral og at de har stått gjennom krevende tider og fått vedtatt budsjett tre ganger i Stortinget.

Støre med strømprisløfte, men hvordan er fortsatt i det blå

mest lest