Får 12 millioner skattekroner til å forske på hvordan Norge gjør verden «hvitere»

Avatar photo
Publisert 5. januar 2023 | 18:35

I et stort forskningsprosjekt har professor i digital kultur Scott Rettberg og førsteamanuensis i kunsthistorie Ingrid Halland fått bevilget 12 millioner skattekroner hver av Forskningsrådet til å utforske hvordan Norge har gjort verden hvitere.

I beskrivelsen av prosjektet står det at det skal undersøkes hvordan den industrielle fremstillingen av det hvite pigmentet titandioksid, en norsk innovasjon, kan være forbundet med rasistiske holdninger.

Videre i utlysingen av stillingen står det:

«Den som blir tilsett vil undersøke korleis førestillingar om nasjonal identitet er knyta opp til kunst, arkitektur og visuell kultur frå 1850 til i dag med vekt på nyare kunsthistorie. Relevante tematikkar kan være nasjonal identitetsbygging, industrialisering, modernisering, estetikk og teknologi, fargeteori (kvitfarge) og postkolonial teori.»

Prosjektet har skapt reaksjoner fra flere hold. Både på grunn av innholdet i prosjektet og bevilgningen av skattepenger.

Premissene er lagt på forhånd

Are Søberg, som driver Facebook-siden Sløseriombudsmannen, påpeker overfor Nettavisen at det her bevilges store summer fra statlig hold til forskning hvor veldig mye av premissene er lagt på forhånd.

– Det virker uklart hva de ønsker å finne ut. Det kan ikke være mangel på penger i høyere utdanning og forskning om dette er innafor, mener han.

Søberg sier han har delt opptil 3000 artikler om statlig pengebruk det siste året, men at dette prosjektet er det aller tåpeligste han noen gang har hørt at staten bruker penger på.

– Jeg kjenner til at det er mye prat om at hvithet er et problem i seg selv. Det mener jeg selvsagt er bare tull. Men dette er jo enda et hakk, for det å gå fra hvit hudfarge til hvit maling er litt av et sprang. Det er vel tross alt to forskjellige problemstillinger, sier han til Nettavisen.

Les også: Demokratene har byttet partinavn

Kjetil Rolness reagerer også på prosjektet. På Facebook skriver Rolness følgende:

– Alle som har vært bare bittelitt borte denne type aktivistisk «hvithetsteori», vet at disse forskerne kommer til å finne sammenhengen de er ute etter. Det ligger jo allerede i prosjekttittelen: Norge har gjort verden hvitere. Og litt mer rasistisk.

Rolness stiller også spørsmål om hvorfor slike prosjekter skal finansieres med skattepenger.

– Hva har dette egentlig med vitenskap å gjøre? Hvorfor skal du og jeg betale regningen? Finnes det ingen bedre prosjekter å bruke penger på? F.eks. noe som kunne bidra til å utvikle norsk industri, i stedet for å tre politisert, motebasert kulturteori ned over industrihistorien?

I kommentarfeltet til Rolness skriver en annen person at Ingrid Halland «slipper seg litt mer løs» på sine egen nettside, hvor hun har skrevet at «hvithet» er et av samfunnets fremste sosiale og politiske problemstillinger.

En annen person skriver:

«Jeg synes også noen burde forske på det forferderlige snøværet vi har nå, i et postkolonialt hvithetsperspektiv.»

Her kan du se de bannlyste Joe Rogan-episodene

mest lest