Kommune stenger kranene ved midnatt

Avatar photo
Publisert 16. januar 2023 | 18:48

Kommunen frykter nemlig for høyt alkoholforbruk.

Siden 2021 har alle ølkraner i kommunen måttet stenge når klokken passerer midnatt frå søndag til torsdag.

I utgangspunktet er reglene slik i Norge at øl og vin kan skjenkes til klokken 01 hver dag. Drikkevarer sterkere enn 22 prosent stenger en time tidligere.

Kommunene står likevel fritt til å justere skjenketidene innenfor makstiden som er klokken 03.

I Sogndal har de altså valgt å stramme inn tidene i ukedagene. Fredager og lørdager er reglene i kommunen at det skal stengest for øl og vin klokken 02, og klokken 01 for sprit.

Mister kunder

Atle Lægreid er hotellsjef på Lægreid Hotell i Sogndal. Saman med andre hotellsjefar i kommunen er han fortvila over dei strenge skjenkereglane, og han kaller det hele for en totalt hjelpeløs løsning.

Lægreid sier til NRK at folk som velger å legge konferansar og julebord til større hotell, automatisk velger andre alternativ.

– Vi mister mye aktivitet i kommunen. Det er et stort konkurransefortrinn for de som kan skjenke lenger, sier han til NRK.

Astrid Johanne Eskeland er dagleg leiar på Studenthuset Meieriet i Sogndal. Hun er også kritisk til politkken kommunen fører.

– Jeg tror det har ført til flere hjemmefester og mer drikking under mindre kontrollerte omstendigheter, sier hun til NRK.

Les også: Ap belønner egne «sponsorer» med skattefradrag – det er skittent spill

Eskeland sier at de har merket en klar forskjell på Studenthuset Meieriet frå før og etter de nye skjenketidene ble gjeldende for litt over et år siden.

– Før satt de fleste gjestene i lokalet fram til stengetid klokken 01 når vi arrangerte quiz. Nå går gjestene videre lenge før klokka i det hele tatt nærmer seg midnatt og kranene stenger, sier hun til NRK.

– Vi hører folk snakke om nachspiel allerede rundt 22:30, og de fleste er ute før 23:00. «Vi skal dit på nachspiel. Bli med!», roper de på veg ut. Jeg tror ikke folk drikker mindre, men at de flytter seg til hjemmefester og drikker der i stedet for å drikke ute, seier Eskeland.

Ordføreren: – En totalvurdering

– Her har det blitt argumentert med konsekvensene av høyt alkoholforbruk. Totalvurderingen var at dette var de riktige tidspunktene, sier ordfører Arnstein Menes (Sp).

Næringen skal nå samle seg om et nytt innspill om saken, som skal behandles på nytt til våren av politikerne i kommunen.

– Vi skal så klart lytte til næringslivet, og vi skal ta en vurdering om vi eventuelt kan utvide tidene noe. Men det er flere hensyn å ta, og det er gjort en helhetsvurdering av politikerne i denne saken, seier Menes.

OL tilbake på NRK

mest lest