Inflasjonen økte kraftig i januar: – Kan få rente over 3,25 prosent

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10/02/2023 | 10:18

Hvis ikke økonomien snart bremser, vil Norges Bank heve renten over 3,25 prosent, tror Kjersti Haugland.

Det store hoppet i inflasjonen, fra 5,9 til 7,0 prosent, gjør at det ikke lenger er sikkert at Norges Bank stanser rentehevingene på 3,25 prosent, mener sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– En viktig joker for om rentetoppen blir 3,25 prosent er lønnsoppgjøret, sier Haugland til Finansavisen.

– Men også styrken i realøkonomien blir viktig. Vi forventer, som Norges Bank, at vi får et klart omslag i første halvår. Hvis det ikke kommer, og folk tåler rentehevingene til nå bedre enn alle har ventet, så skal renten videre opp, forbi 3,25 prosent, tror hun.

Sannsynligheten for en heving til 3,25 prosent i juni har økt, mener Handelsbanken Capital Markets.

– Det er ingen unnskyldninger her, altså ingen enkeltfaktorer som forklarer den overraskende høye inflasjonen, og derfor taler tallene for at rentebanen blir løftet, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar til Finansavisen.

Haugland påpeker at arbeidsledigheten er historisk lav med 1,6 prosent, og antall ledige stillinger stiger, samt at fallet i boligprisene har stanset. Hun mener dette sammen med det stramme arbeidsmarkedet, vil trekke renten opp.

– Men vi skal ikke glemme at forbruket har startet året veldig forsiktig. Vi tror fortsatt at omslaget kommer, og at det vil slå tydelig ut i forbruket, understreker Haugland.

Også kronekursen kan bidra til å løfte Norges Banks styringsrente.

– Så hvis rentedifferansen kommer på moten igjen i valutamarkedet, så vil det, alt annet like, øke presset på Norges Bank til å heve renten videre, tror Haugland.

Det var matvareprisene som trakk inflasjonen mest opp, 12,0 prosent det siste året.

Kjerneinflasjonen økte fra 5,8 til 6,4 prosent.

Høyre: – Kjernekraft kan ikke utelukkes i Norge

mest lest