Høyre: – Kjernekraft kan ikke utelukkes i Norge

Avatar photo
Publisert 9. februar 2023 | 23:02

I dag fremmet Høyre for første gang forslag om kjernekraft i Stortinget.

Partiet vil utforske hvilke forutsetninger og behov Norge har for kjernekraft frem mot 2050.

Samtidig vil Høyre at Norge skal ta en aktiv rolle i den internasjonale forskningen og utviklingen av ny kjernekraftteknologi.

– Dette er ikke et ja til kjernekraft i Norge, men et signal om at vi ikke lenger lukker igjen døren. I et langt perspektiv må vi kunne vurdere alle kraftformer. Kjernekraft kan ikke utelukkes i Norge, sier stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) til NRK.

På initiativ av Erna Solberg, ber partiet nå regjeringen om å utrede om kjernekraft på sikt kan bli en del av den norske energimiksen.

Dette er forslagene til Høyre:

  • Stortinget ber regjeringen sørge for at Norge tar en aktiv rolle i den internasjonale forskningen og utviklingen av ny kjernekraftteknologi, deriblant knyttet til thorium.
  • Stortinget ber regjeringen utrede hvilke forutsetninger og behov Norge har for kjernekraft som del av energimiksen frem mot 2050.
  • Stortinget ber regjeringen vurdere å melde Norge inn som medlem av EUs forskningsprogram EuroFUSION.

Solberg har snudd

I fjor gikk Høyres landsmøte inn for å utrede kjernekraft i Norge. Dette til tross for advarsler fra partileder Erna Solberg.

Hun mente den gang at det ville ha vært en «fallitterklæring» for Norge å gå inn for kjernekraft. Solberg mente det var andre energikilder Norge heller burde utnytte.

Til NRK skriver Solberg at det var hun selv som tok initiativ til å fremme forslaget i Stortinget.

– Dette er ikke et ja til kjernekraft i Norge, men et ja til å hente inn mer kunnskap rundt forutsetninger og behov. Mer kunnskap er sjelden feil, skriver Solberg.

Ingen kjernekraft i nær fremtid

Høyre-lederen påpeker at utfordringen nå er å raskt realisere store mengder ny fornybar kraftproduksjon.

– Frem mot 2030 vil Høyre først og fremst øke kraftproduksjonen gjennom vind, sol, vann, energieffektivisering og nett. Dette er det som vil hjelpe oss raskest, understreker Solberg.

Høyre-lederen påpeker at en viktig innvending mot kjernekraft er at det vil ta lang tid å bygge ut.

SV er kritisk

Lars Haltbrekken i SV er sterkt kritisk til forslagene Høyre nå fremmer. Han sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Jeg frykter at Høyre nå tar det første skrittet i retning av å tilrettelegge for atomkraftverk her. Det bør være uaktuelt, sier han til NRK.

Han mener kjernekraft ikke er en løsning på de energiutfordringene Norge står foran.

Les også: Frp vil åpne for kjernekraft: – Sikre lave strømpriser

– Det vil ta mange tiår før det kan realiseres. Vi må løse klimakrisen og kutte utslippene lenge før det kan skje. Derfor er det en total avsporing fra Høyre å drive å lefle med utbygging av atomkraft i Norge.

Han mener Norge ikke har noe kompetanse på dette. Haltbrekken mener Norge heller bør bruke våre ressurser og folk på havvind og energieffektivisering.

FrP jubler

Som første parti på Stortinget åpnet Frp nylig opp for kjernekraft i Norge.

Nå jubler stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) for Høyres forslag.

– Det hadde selvsagt vært bedre om Høyre gikk lenger, men her ønsker jeg oppriktig alle positive initiativ på feltet velkommen, sier han.

Nilsen mener at regjeringen nå bør komme på banen.

– Regjeringspartiene bør nå virkelig kjenne sin besøkelsestid, og seriøst vurdere kjernekraft som en av fremtidens løsninger.

Regjeringen mener det er uaktuelt

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet er ikke positiv til Høyres forslag.

– Jeg har forståelse for Høyres behov for å markere seg i debatten. Men forslaget innebærer i praksis at vi må nedprioritere arbeidet med å bedre rammebetingelsene for andre kraftformer som kan bidra langt raskere, sier han.

Eriksen understreker at regjeringens hovedfokus er utviklingen av ny fornybar kraft.

– Selv om vi skal følge med på den internasjonale utviklingen, fremstår det ikke som aktuelt at staten skal sette i gang arbeid med kjernekraft på dette tidspunktet.

SE: Her stormer kundene Vinmonopolet

mest lest