Frp vil åpne for kjernekraft: – Sikre lave strømpriser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. januar 2023 | 05:52

Frp ber regjeringen opprette en egen kjernekraftmyndighet. Men Olje- og energiminister Terje Aasland mener vi har mange andre fantastiske muligheter.

– Frp vil svare på fremtidens kraftmangel, sier stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen til NRK.

– Vi vil se på kjernekraft, og kunne slå flere fluer i en smekk: Sikre nok strøm, sikre lave strømpriser, sikre trygg strømforsyning og kutte klimagassutslipp.

Tirsdag neste uke vil Frp fremmer fem forslag i Stortinget, hvordan regjeringen kan tilrettelegge for norsk kjernekraft.

– Vi ønsker at departementene skal rigges for å kunne behandle søknader om kjernekraft, og vi ønsker å vurdere mulighetene for å bygge ut kjernekraft i Norge, sier Nilsen.

Frp ønsker også at det blir satt av tilstrekkelig med midler til forskning på trygg kjernekraft internasjonalt. De vil at Norge skal ha en aktiv rolle innen forskningen.

Nilsen mener Norge bør prioritere å bruke ressurser på kjernekraft, fordi man har veldig mange store planer om kraftkrevende industri framover. Han påpeker at kjernekraft er en av de beste energiformene, samtidig som det er utslippsfritt.

– Da er kjernekraft en løsning vi må vurdere, mener Nilsen.

På spørsmål om hvordan Frp har tenkt til å lagre avfallet, er svaret at de ser for seg et samarbeid med våre nordiske naboer.

– Det er fullt mulig å gå sammen med både Sverige og Finland, og se på en felles løsning.

Les også: Vil bygge ut kjernekraft i Norge: – Tiden har aldri vært mer moden enn nå

Men leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen er kritisk til Frps forslag, og mener det ikke er behov for en utbygging av kjernekraftverk i Norge.

– Forslagene fremstår mer som posering enn konkret politikk, og kan bety svært store offentlige kostnader, sier han til NRK.

– Det er aldri galt å utforske hverken muligheter eller teknologi. Men det er stor fare for at norsk kjernekraft blir et kostbart blindspor og sovepute som forsinker energisparing og fornybar energi, legger han til.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er heller ikke særlig positiv til utbygging av kjernekraftverk i Norge.

– For det første har vi ikke kompetanse. Vi må bygge opp en helt ny arena for å kunne ta i bruk kjernekraft som konvensjonell kraftproduksjon i Norge, sier han og legger til:

– Jeg mener at vi har så mange andre fantastiske muligheter å utvikle i dette landet, at vi bør satse på det.

Sverige har alt varslet at de ønsker å bygge ut kjernekraft over hele landet.

Ja til kjernekraft i Norge!

mest lest