Test på det enorme nye rakettsystemet til Starship: – Vil ta oss til Mars

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. februar 2023 | 04:31

Elon Musks SpaceX-selskap har utført en nøkkeltest på sitt enorme nye rakettsystem til Starship.

Ingeniører gjennomførte det som kalles en «static fire», samtidig som de antente 31 av 33 av motorene ved foten av rakettens nedre segment.

Avfyringen varte bare noen få sekunder.

Starship vil bli det kraftigste operative rakettsystemet i historien når det gjør sin jomfrutur.

Dette kan skje i løpet av de kommende ukene, forutsatt at SpaceX er fornøyd med utfallet av torsdagens test.

Testen fant sted ved SpaceXs forskningsanlegg i Boca Chica på grensen mellom Texas og Mexico.

På Twitter sa Elon Musk at teamet hadde slått av en motor før testen, og at en annen motor stoppet seg selv, slik at 31 motorer startet totalt.

Men, la han til, det var «fortsatt nok motorer til å nå orbit».

– En dag vil Starship ta oss til Mars, skriver Musk.

Selv om dette ikke var med alle motorer, var det likevel bemerkelsesverdig for antall motorer som jobbet sammen. Den nærmeste parallellen er trolig N1-raketten som sovjeterne utviklet på slutten av 1960-tallet for å ta kosmonauter til månen, skriver BBC.

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde: BBC.

SpaceX har allerede fått i oppdrag av Nasa å utvikle en versjon som kan brukes i Artemis-programmet, for igjen å lande astronauter på månen.

Musk selv er fokusert på Mars. Han har lenge hatt ambisjoner om å komme til den røde planeten, å etablere bosetninger og, som han uttrykker det, å gjøre mennesker til «en flerplanetart». Han har også snakket om punkt-til-punkt-reiser, og tar passasjerer fra den ene siden av planeten til den andre i rask tid.

SpaceX vil nå gjennomgå dataene sine for å forstå hvorfor de ikke kunne fyre av alle 33 motorene ved denne anledningen. Den vil også inspisere utskytningsrampen for å se hvilken, om noen, skade som oppstod under kortskytingen. Tidligere hadde mindre motortester brukket betongen under utskytningsfestet, noe som krevde reparasjoner.

Musks Tesla roadster ble sendt ut i verdensrommet for fem år siden. Hvor er den nå?

mest lest