Zelenskyj advarer mot vestlig somling

Avatar photo
Publisert 17/02/2023 | 16:55

Ukrainas president ser ikke ut til å være fornøyd med tempoet i vestens støtte til Ukraina i krigen mot Russland.

– Forsinkelser har alltid vært, og er fortsatt, feil, sa president Volodymyr Zelenskyj til verdenslederne på sikkerhetskonferansen i München fredag.

Zelenskyj sa at det er mulig for Ukraina å vinne krigen, men at det forutsetter et enda høyre tempo i vestlig militær hjelp:

– Ja. Vi kan frigjøre vårt land. Det finnes 1891 bevis på det. Det er antallet byer og landsbyer som vi har gjenerobret fra russisk kontroll, sa han.

Zelenskyj sa at det ikke finnes andre alternativer til ukrainsk seier i krigen, og til medlemskap i Nato og EU.

– De vil kvele Moldova

Zelenskyj gjorde det klart under konferansen at han ikke er helt fornøyd med tempoet på vestlig hjelp:

– Jo lengre det drøyer med EU-medlemskapet, desto mer skade kan Russland gjøre. Alt handler nå om økt tempo i støtten til Ukraina.

Les også: Fox-eier om Trumps påstander om valgfusk: Virkelig sprø greier

President Zelenskyj er tilsynelatende også overbevist om at Russland vil angripe andre land om president Putin lykkes i Ukraina:

– Mens dere diskuterer stridsvognstøtte til Ukraina, legger Russland planer for hvordan de kan kvele Moldova, sa Zelenskyj.

Stoltenberg tror på ukrainsk seier

I motsetning til forsvarssjef Eirik Kristoffersen, er Jens Stoltenberg klar på at Ukraina har sjans til å vinne på slagmarken.

Det gjorde han klart da han kom til sikkerhetskonferansen i München fredag ettermiddag.

– Vi støtter dem fordi de kan vinne denne krigen. Vi har sagt igjen og igjen at vi vil støtte dem slik at de kan vinne, og slik at Ukraina kan bestå som en selvstendig og uavhengig nasjon. Denne krigen må slutte ved forhandlingsbordet, men hva man oppnår der et totalt avhengig av styrken på slagmarken, sier Stoltenberg på spørsmål fra VG.

Han tilføyer at krigen i Ukraina har utviklet seg til å bli en utholdenhetskrig, og at det nå handler om å sikre landets forsvar forsyninger for å motstå presset fra de russiske styrkene.

Tror ikke Ukraina kan vinne

Eirik Kristoffersen sa rett ut i et intervju med Klassekampen fredag at han ikke tror Ukraina kan vinne denne krigen.

– Jeg ser ikke helt hvordan det skal kunne skje, sa han til avisen.

Kristoffersen tror ikke det finnes noen militær løsning på konflikten, og at det i så fall vil ta svært lang tid, og medføre store lidelser.

Høyesterett: Du kan ikke miste førerkortet om du promillekjører med elsparkesykkel

mest lest