Russland om den nye Nord Stream-teorien: – Det lukter en enorm forbrytelse

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 08/03/2023 | 06:20

Tirsdag ble det kjent fra anonyme amerikanske etterretningskilde, en ny teori om hva som skjedde med Nord Stream-gassrørledningene 26. september i fjor.

I en artikkel i New York Times lekkes det at amerikansk etterretning skal sitte på opplysninger om at ikke nærmere spesifiserte aktører med tilknytning til Ukraina sto bak sprengningene av Nord Stream 1 og 2 i september i fjor.

Det påfallende ved artikkelen er at det understrekes at man ikke har funnet tegn til at ukrainske myndigheter visste om det eller ga ordre om det.

Det fester ikke russiske myndigheter lit til. Onsdag morgen uttalte Dmitrij Peskov seg om teorien:

– Det er ikke bare underlig, det lukter en enorm forbrytelse, sier talspersonen til Vladimir Putin ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer det statlige russiske mediehuset RIA.

Peskov sier videre at Kreml er «tatt på senga» av at amerikanske myndighetspersoner kan lansere teorier om Nord Stream-angrepet uten en etterforskning.

Peskov sa også at Nord Stream-aksjonærlandene burde insistere på en åpen uavhengig etterforskning.

– Vi har fortsatt ikke lov til å være med i etterforskningen. For bare noen dager siden fikk vi notater om dette fra danskene og svenskene, sier Peskov.

Han kaller det hele en koordinert avledningsmanøver.

Russland har ved flere anledninger sådd tvil om denne etterforskningen, og bedt om en internasjonal uavhengig gransking i regi av FNs generalsekretær.

Kina sprer teorien om at Norge skal bistått USA om å sprenge Nord Stream: – Vi fortsetter å være naive

mest lest