Zelenskyj: Ukrainas fremtid avhenger av å stoppe russiske styrker i Bakhmut

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14/03/2023 | 11:48

Ukrainas fremtid avhenger av utfallet av kampene som raser rundt Bakhmut og andre viktige byer og tettsteder øst i landet, ifølge Ukrainas president. 

President Volodymyr Zelenskyj sa i en videotale sent på mandag kveld at Ukrainas fremtid var avhengig av å ødelegge russiske styrker som angrep Bakhmut og andre krigsherjede områder i landets østlige Donetsk-region.

– Det er veldig tøft i øst, veldig vondt. Vi må ødelegge fiendens militære makt, og det vil vi, sa Zelenskyj.

– Bilohorivka og Marinka, Avdiivka og Bakhmut, Vuhledar og Kamyanka, sa presidenten, og navnga de viktigste slagmarkene, og la til:

– Og alle andre steder der vår fremtid blir avgjort. Hvor vår fremtid, fremtiden til alle ukrainere, blir kjempet for.

– Jeg er takknemlig for hver og en som nå er i kamp. til alle som aldri svikter de som er ved siden av dem ved frontlinjen.

Russland har sagt at erobringen av Bakhmut åpner en vei for å ta kontroll over hele Donetsk-regionen, et sentralt krigsmål for Moskva.

Etter uker med blodige kamper, sier det ukrainske militæret at det ikke har trukket seg tilbake fra Bakhmut og er fast bestemt på å bli værende for å kjempe for å påføre den russiske angrepsstyrken alvorlige tap.

Russiske styrker ledet av Wagners leiesoldathær har erobret Bakhmuts øst, men har så langt ikke klart å omringe byen til tross for kunngjøringer de siste ukene om at et ukrainsk nederlag var nært forestående.

NATO advarte også i forrige uke om at Bakhmut kunne falle i løpet av noen dager.

Artikkelen fortsetter.

Et russisk missil traff sentrum i Kramatorsk. Seks høyhus ble skadet. Minst tre personer ble skadet. En person døde.

– Mine kondolanser til familien! Redningsaksjoner pågår fortsatt, skriver Zelenskyj på Instagram.

– Den onde staten fortsetter å kjempe mot sivilbefolkningen. Ødelegger livet og etterlater ingenting menneskelig. Hver angrep som tar et uskyldig liv må resultere i en lovlig og rettferdig dom som straffer drap. Det vil definitivt være slik.

 

Prigozjin sier han vil stille som presidentkandidat i 2024 – i Ukraina

mest lest