Wagner-leder truer med å dumpe lik i den russiske ordførerens hjem

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20/03/2023 | 09:27

Antallet døde Wagner-soldater har nå nådd et nivå som får lokale myndigheter i Russland til å be om stans. Til stor frustrasjon for lederen av Wagner-gruppen.

Utfordringene står i kø for den russiske Wagner-gruppen og dens leder Jevgenij Prigozjin.

I flere måneder har gruppen lidd store tap ved frontlinjen i Øst-Ukraina, mens en konflikt med den russiske forsvarstoppen har gjort det vanskelig å skaffe ammunisjon og rekruttere nye leiesoldater.

Og nå har Wagner-gruppen også fått forbud mot å utføre flere begravelser på en mye omtalt kirkegård i landsbyen Bakinskaya i Krasnodar-regionen.

Prigozhin selv sa dette i en lydfil publisert på pressetjenestens Telegram-kanal fredag.

I et nytt opptak lørdag sa Prigozhin at beslutningen ble stående til tross for innvendinger mot den lokale ordføreren i byen Gorychiy Klyuch, som Baskinskaya tilhører.

– Jeg lovet ham at hvis vi ikke fikk lov til å begrave krigerne våre, ville jeg ta med kroppene deres hjem til ham og legge dem i stuen hans. Så ble han stille, men gjentok i frykt at noen høyere oppe hadde beordret det, sa Wagner-lederen.

Les også: Wagner-sjefen rekrutterer på Pornhub: – Ikke runk, kom og jobb for Wagner

Til tross for dette opplyser Prigozhin at begravelser planlagt til søndag fortsatt ville finne sted, og han inviterte journalister til å komme og delta på seremonien.

– Og hvis myndighetene i Gorychi Klyuch hindrer oss i å begrave våre våpenbrødre, vil vi ta de nødvendige tiltak og beslutninger, sa han.

På søndag fortsatte begravelsene med uforminsket styrke, ifølge videoer fra et lokalt Telegram-medium.

I opptakene kan man høre et lydopptak av Jevgenij Progozjin som spilles av i søndagens begravelser.

Her uttrykker han takknemlighet for støtten fra de fremmøtte.

– Vi tvang disse avskummene som gjemte seg på kontorene deres til ikke å blande seg inn i dette. Når vi står sammen, kan vi gjøre mye. Din støtte er veldig nødvendig og viktig, sier Prigozhin.

Gjennom sin pressetjeneste har han publisert et brev adressert til statsdumaens speaker – underhuset i det russiske parlamentet. Prigozhin oppfordret til å gjøre det straffbart for tjenestemenn å «nekte den juridiske retten til begravelse av frivillige» som døde i krigen i Ukraina.

Prigozjin sier han vil stille som presidentkandidat i 2024 – i Ukraina

mest lest