Fredrik Græsvik skal angivelig ha fått en «siste sjanse» av TV 2 etter trakasseringssak

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21/03/2023 | 15:27

Med tanke på at Fredrik Græsvik ifølge Kjetil Rolness nylig forsøkte å bortforklare fjorårets trakasseringen av privatpersonen Eirik Furuseth, kan det tyde på at advarselen fra TV 2 er blitt glemt.

Det er i det minste en «siste sjanse» Græsvil angivelig fikk beskjed om på et internseminar i TV 2 i august i fjor ifølge Medier24.

Græsvik er aktuell med en ny podkast på TV 2 med Kadafi Zaman. Han har nylig kommet tilbake fra stillingen som korrespondent i USA.

Men det er ikke mange måneder siden Græsvik blamerte seg. I fjor sommer gjorde han noe som TV 2 ble felt for i PFU nylig. Han sendte truende meldinger til en privatperson som hadde påpekt å Facebook at TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække hadde hatt et forhold til Arfan Bhatti, som nå var mistenkt etter terrordrapene i Oslo 25. juni.

Dette skrev Græsvik til Eirik Furuseth på Messenger, sent en lørdags kveld:

«Tenkte det er interessant å lage en sak på hva [idrettslaget] og [arbeidsplassen] synes om dine ytringer om skeive og muslimer (…). Har allerede sendt spørsmål til de ovennevnte. Vil du la deg intervjue om dette? (Du har allerede ytret deg offentlig, så det er i utgangspunktet uaktuelt med et anonymt intervju.) Mvh Fredrik Græsvik.»

Og dette skrev Græsvik til Furuseths arbeidsgiver:

«Dere har (…) en ansatt som synes muslimer ikke er noe særlig. Dette uttrykker han ganske tydelig på SoMe. Han flagger arbeidsplass ganske tydelig i bio. Jeg kunne tenke meg å lage en sak på hvordan arbeidsgivere forholder dere (sic) til hatytringer fra ansatt. Skjønner at dette er komplisert, men er dette noe dere vil snakke om?»

Græsvik hadde tatt skjermdumper av ting Furuseth tidligere hadde skrevet.

Nylig var Græsvik ute og poster en seks år gammel TV 2-video med seg selv på Facebook og Twitter.

Der, i selvhøytidelig tone, forteller Græsvik om sin egen fortreffelighet og mot.

«Har du ett minutt til å høre på hykleriet til Fredrik Græsvik?» var Kjetil Rolness syrlige kommentar om at Græsvik poster denne seks år gamle videosnutten igjen.

Les også: Kjetil Rolness mener TV 2-Græsvik er en hykler

Rolness mente Græsvik har unnlatt å ta selvkritikk for overtrampet mot Furuseth.

– Græsvik selv kommenterte ikke kjennelsen, og har tidvis blitt behandlet svært pent av kolleger i ettertid, skrev Rolness.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes mente offentlig i fjor sommer sterke ord at Græsviks handlinger var et «maktmisbruk» og «uforenlig med TV 2s journalistiske oppdrag».

Mange har stilt spørsmål ved hva det egentlig innebar siden Græsvik er i full sving.

– Hvilke konsekvenser? Græsvik har, helt uavhengig av denne saken, vendt hjem som utenriksreporter. Nylig ble han presentert som en av profilene i TV2s nye aktualitetsavdeling som skal «gå mer i dybden», og torsdag startet han ny podkast i kanalen sammen med kollega Kadafi Zaman, skrev Rolness.

Rolness sin dom over Græsvik og den manglende konsekvens i TV 2 var ramsalt. Han stilte følgende spørsmål:

– Hva synes TV2 om at en medarbeider som ifølge PFU har «svekket mediehusets omdømme og troverdighet», bruker en av kanalens videofilmer til å posere som sannhetens og troverdighetens fanebærer, i stedet for å innta en mer ydmyk holdning i offentligheten, og gjenoppbygge tilliten gradvis?

– Siste sjanse

Medier24 mener å ha noe av svaret på hva TV 2 faktisk gjorde.

«På fjorårets internseminar i TV 2, ble Fredrik Græsvik og Karianne Solbrække intervjuet fra scenen. De snakket blant annet om meldingen som ble sendt til finansmannen Eirik Furuseth,» skriver bransjenettstedet. Det skal han vært over hundre TV 2 ansatte tilstede.

Fra scenen skal Græsvik ha beklaget hendelsen og nyhetsredaktør Solbrække skal ha uttalt at dette var Græsviks «siste sjanse».

Andre kilder sier til Medier24 at de ikke husker ordene «siste sjanse», men at det etterlatte inntrykk er at Græsvik hadde fått en tydelig beskjed om at noe sånt ikke ville bli tolerert igjen.

Lars Gule om sine terrorplaner i Israel: «Ikke var rare saken» – «betydningsløs» (+)

mest lest