Norges Bank kliner til med ny renteheving

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mars 2023 | 10:40

Renten ble hevet torsdag, skal videre opp i mai og vil innen neste sommer heves to ganger mer enn Norges Bank har varslet til nå.

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 3,0 prosent.

Det var ventet forhånd blandt de fleste at renten skulle heves til med et kvart prosentpoeng til 3,0 prosent, det høyeste siden 2009.

Innen sommeren 2024 er styringsrenten trolig på minst 3,50, kanskje 3,75 prosent. Dette er to-tre rentehevinger mer enn Norges Bank hadde planlagt til nå.

– Vi hadde ventet at de skulle oppjustere banen en god del, og de gjorde det nok litt mer enn de fleste hadde ventet. De signaliserer nå en rentetopp på mellom 3,5 og 3,75, sier sjeføkonom i Nordea Markets Kjetil Olsen, til E24.

Komiteens vurdering er at det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen, skriver Norges Bank som varsler en ny renteheving i mai.

Norges Banks nye prognoser tilsier nå at kronen vil svekke seg mer frem til sommeren, men så styrke seg klart igjen. På grunn av høyere inflasjon i Norge enn hos handelspartnerne, vil det være behov for en mindre styrking av den nominelle kronekursen for å komme tilbake til langsiktige likevektsnivåer for realkronekursen, skriver Finansavisen.

I omtalen av bankuroen nøyer Norges Bank seg med å vise til at norske banker er solide og trygge, og at bankene «har begrenset med renterisiko i sine balanser».

FNs lykkekåring: Norge ligger lavest blant de nordiske landene

mest lest