Russland truer med invasjon av Kyiv – vil «ødelegge smitten»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24/03/2023 | 09:15

Nestleder i Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, vil ikke utelukke at russiske tropper må invadere Kyiv eller Lviv.

Det sier han til russiske medier, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Ingenting kan utelukkes her. Hvis du må gå til Kiev, må du gå til Kiev. Hvis du må dra til Lviv, må du dra til Lviv for å ødelegge denne infeksjonen, sier han.

Medvedev langer også ut mot Vestens sanksjoner mot Russland:

– Ved å innføre sine anti-russiske sanksjoner kjemper Vesten åpenbart mot landets vanlige borgere, sa han i et intervju med Tass.

Medvedev mener Vesten ber russere om å kjøpe varer til oppblåste priser, blokkerer bankkortene sine og begrenser deres internasjonale reiser.

– Derfor er det helt tydelig at den vestlige verden kjemper med innbyggerne i landet vårt. Vesten hater vårt folk, og alle bør forstå det. Det handler ikke bare om noen myndighetspersoner (…) – de hater oss alle, og vi må aldri tilgi dette, sa han.

Medvedev la til at han var overrasket «over graden av kynisme», vist av Vesten.

Les også: Medvedev truer Tyskland med krig: – Raketter vil ramme den tyske Forbundsdagen

Ukrainske tropper, som har vært på defensiven i flere måneder, vil snart gå til motangrep ettersom Russlands offensiv ser ut til å vakle, sa en kommandant, men president Volodymyr Zelenskyj advarte om at uten en raskere tilførsel av våpen kunne krigen vare i årevis.

Zelenskyj sa at Europa må øke og fremskynde sin forsyning av våpen, og igjen etterlyser langdistanseraketter, ammunisjon og moderne fly, og innfører ytterligere sanksjoner mot Russland.

– Hvis Europa venter, kan ondskapen få tid til å omgruppere og forberede seg på år med krig, sa en tydelig frustrert Zelenskyj torsdag i en videotale til EU-ledere, sendt fra et tog.

På EU-toppmøtet godkjente lederne mandag en plan som utenriksministrene ble enige om om å sende 1 million artillerigranater til Ukraina i løpet av det neste året. De diskuterte også global matsikkerhet og sanksjoner mot Russland.

Mener Putin ikke har planer om fred: – Dette er en utmattelseskrig

mest lest