To «Bærums-jenter» dro til IS i Syria: Nå henter norske myndigheter dem og barna deres «hjem»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28/03/2023 | 15:49

To terrorsiktede søstre fra Bærum blir nå hentet til Norge. I 2013 dro de som tenåringer til  til Syria og sluttet seg til Den islamske stat (IS).

Kvinnene er nå 29 og 25 år gamle. Den eldste av søstrene har to døtre, den yngste har én datter. Alle fem hentes nå hjem. Familiene til jentene har bakgrunn fra Somalia. Fedrene til de tre barna har hatt IS-tilknytning.

Etter norsk lov har barna også norsk statsborgerskap.

«Norske myndigheter har bistått to voksne og tre barn med å reise fra al-Roj-leiren i Syria. De to kvinnene er gjort kjent med at de vil bli pågrepet når de kommer til Norge. Hensynet til barna har vært avgjørende for hjemhentingen», skriver UD til VG som først meldte om saken.

De to jentene ble profilert i Åsne Seierstads prisbelønte bok «To søstre» fra 2016.

– Levekårene i leirene er svært dårlige og farlige. Disse norske barna har i lang tid bodd i leire som ingen barn burde leve i. I leirene er det også en fare for at barn kan bli radikalisert og senere rekruttert til terrorbevegelser. I Norge kan barna få den oppfølgingen som de trenger, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Å hente disse kvinnene tilbake til Norge, er viktig i et sikkerhetsmessig perspektiv. Det blir opp til politi og domstolen å vurdere om disse kvinnene har gjort noe straffbart og i så fall bestemme hvilken straff de vil få, sier Huitfeldt.

Årsaken til at norske myndigheter ikke har hentet ut disse barna tidligere, er at det ikke er mulig å hente ut barna alene fra leirene uten samtykke fra foreldrene, skriver UD.

VG skriver at mødrene nå skal ha bedt om å bistand til å returnere til Norge. Det har gjort det «mulig å hente ut voksne og barn sammen.»

– Jeg ber alle respektere at disse barna bør skjermes, og at de ikke skal identifiseres. Barna skal ikke straffes for foreldrenes handlinger. De må nå få størst mulig ro rundt seg, sier Huitfeldt.

I 2020 trådde FrP ut av regjering i protest mot at en annen «IS-kvinne» ble hentet hjem til Norge.

Hun, som hadde norsk-pakistansk bagrunn,  fikk til slutt ett år og fire måneder i fengsel fastsatt av Høyesterett i en ankesak om sin deltakelse i IS.

Vebjørn Selbekk om sin kristne tro: – Ja, jeg tror på bibelen. På «hele pakka»

mest lest