Ukraina mottar Leopard og Challenger stridsvogner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28/03/2023 | 10:24

Tyskland og Storbritannia har levert den første forsendelsen av stridsvogner til Ukraina.

Samtidig intensiverer russiske styrker angrepene øst i landet.

Leopard- og Challenger-stridsvognene ble lovet Ukraina tidligere i år og ankom mandag i tide til en forventet våroffensiv av Ukrainas styrker.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz fortalte journalister på mandag at Berlin leverte «veldig moderne» Leopard-stridsvogner til Ukraina. Forsvarsdepartementet opplyste at 18 stridsvogner ble levert.

– Våre stridsvogner har kommet i hendene på våre ukrainske venner som lovet og i tide, sier Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius i en uttalelse.

Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov sa at han inspiserte et «nytt tillegg» til landets styrker – Challenger-stridsvogner, samt Tysklands Marder infanterikjøretøyer, pluss Cougar pansrede lastebiler og pansrede personellkjøretøyer fra USA.

– For et år siden ville ingen ha trodd at våre partneres støtte ville være så sterk, sa Reznikov.

Ministeren delte en video på Twitter der han takket den britiske forsvarsministeren Ben Wallace for stridsvognene.

I London sa Storbritannias regjering at ukrainske mannskaper – som har trent for å bruke Challenger 2 – nå er klare til å brukes i frontlinjen.

– Ukrainske stridsvognmannskaper har fullført opplæringen på Challenger 2-stridsvogner i Storbritannia og har reist hjem for å fortsette kampen mot Russlands ulovlige og uprovoserte invasjon, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.

Treningen startet kort tid etter at London i januar kunngjorde at de ville sende 14 av stridsvognene til Ukraina. Mannskapene lærte å kommandere, kjøre og «effektivt identifisere og engasjere mål», sa departementet.

– Det er virkelig inspirerende å være vitne til besluttsomheten til ukrainske soldater som har fullført sin trening på britiske Challenger 2-stridsvogner på britisk jord, sier forsvarsminister Ben Wallace.

– De vender tilbake til hjemlandet bedre rustet, men ikke mindre i fare. Vi vil fortsette å stå ved deres side og gjøre alt vi kan for å støtte Ukraina så lenge det tar, la han til.

Ifølge Reuters har Ukraina mottatt alle Leopard 2-stridsvognene som regjeringen i Tyskland har lovet å sende til Ukraina. I tillegg har Tyskland sendt rundt 40 Marder-stridsvogner til Ukraina, skriver Spiegel.

Putin sa i forrige uke at Moskva ville bli «tvunget til å reagere» dersom Storbritannia følger opp sitt løfte om å levere til Ukraina panserbrytende ammunisjon avfyrt av stridsvognene som inneholder utarmet uran.

Russland hevder de russiske væpnede styrkene har så langt ødelagt: 404 ukrainske krigsfly, 226 helikoptre, 3.600 ubemannede luftfartøyer, 414 bakke-til-luft-missilsystemer, 8.421 stridsvogner og andre pansrede kampkjøretøyer, 1.074 rakettkastere, 4.447 feltartilleri og bombekastere og 9.146 militære motorvogner, skriver Tass.

Russland kan ha kjernefysiske «supertorpedoer» i Stillehavet innen 2024

mest lest