Frykter at Coop går konkurs: − Akkurat nå blør de så mye

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 01/04/2023 | 15:41

Norgesgruppen med sin lavpriskjede Kiwi presser de to andre store kjedene på pris. Nå frykter Høyre at Coop går konkurs.

– Vi liker ikke at det bare er tre store aktører innen dagligvare, men det kan bli verre – det kan bli to, sier Høyres dagligvare-talsperson, Lene Westgaard-Halle.

Det er spesielt Coop hun er bekymret for.

– Akkurat nå blør de så mye økonomisk, at hvis dette varer veldig mye lenger, så tror jeg at Coop kommer til å forsvinne, sier hun til VG.

Coop har tidligere vært ute og klaget på at Kiwis prisfrys brekker nakken på dem.

– Vi har fått historisk høye prisøkninger fra leverandøren. Vi blør enormt, og jobber knallhardt for å se hvordan vi kan effektivisere for å holde hodet over vann. Kiwi kan ta livet av oss, og de vet det godt, sa Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis tidligere i mars.

Kiwi er lavpriskjeden til giganten Norgesgruppen, som har 44 prosent av dagligvaremarkedet.

Coop har 29 og Rema 23 prosents andel. Med høyere markedsandel får Norgesgruppen forhandlet lavere leverandørpriser. Det skviser til de marginene til de to andre. Coop har hatt resultatmarginer på rundt to prosent de to siste årene, mens Norgesgruppen har hatt noe høyere, skriver VG.

– Coop har de siste årene hatt lave marginer og når Kiwi setter inn en prisfrys, så må Coop og Rema svare med også å senke prisene. Da forsvinner overskuddet når marginene er så små, sier Westgaard-Halle.

En mulighet er at Rema og Coop inngår innkjøpssamarbeid for å få bedre betingelser. Men det kan igjen Konkurransetilsynet stoppe.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop er ifølge VG bekymret, men ikke for å overleve.

– Med historisk høye priser fra leverandørene og de lave prisene vi har på Extra og OBS nå er det selvsagt knalltøft. Valget mellom å tape penger i nuet eller tape kunder permanent er likevel enkelt. Vi eies av kundene og må være konkurransedyktig på pris.

Optimisme i Konservativt etter medlemsvekst: – Vi trenger å styrke familien, styrke nasjonen – og kjempe mot skremselspropaganda fra klimaaktivister

mest lest