Pentagon-rapport: Ukrainas luftforsvar går snart tom for ammunisjon

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. april 2023 | 03:49

Ukraina trenger store mengder ammunisjon, kommer det frem i en lekket Pentagon-rapport.

De lekkede dokumenter fra Pentagon viser at Russlands mange angrep fra bakken er i ferd med å tømme de ukrainske lagrene av raketter til luftforsvarssystemene S-300 og Buk. Ifølge dokumentene ligger lagrene an til å være tomme 3. mai, og kanskje allerede i midten av april.

Vurderingen er fra 28. februar.

Det ukrainske luftforsvaret som har ansvar for å beskytte soldatene ved fronten, ligger an til å være «fullstendig redusert» innen 23. mai, Ifølge de lekkede dokumentene.

Det kan åpne for at Russland kan sende jagerflyene inn i Ukraina, er vurderingen til kildene New York Times har snakket med.

Høytstående tjenestemenn i Pentagon sier ifølge New York Times at det vil være en stor utfordring for Ukraina, om de russiske flyene får mulighet til å angripe ukrainske stillinger og viktige artillerimål på bakken.

Ukraina har allerede endret noen av sine militære planer på grunn av lekkasjen, sier en kilde nær Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til CNN.

Pentagon har gjort en «tverretatlig innsats» for å vurdere virkningen av lekkasjen, sa Pentagons visepressesekretær Sabrina Singh søndag.

– Forsvarsdepartementet fortsetter å gjennomgå og vurdere gyldigheten av de fotograferte dokumentene som sirkulerer på sosiale medier, og som ser ut til å inneholde sensitivt og høyt klassifisert materiale, sier Singh i en uttalelse.

– En tverretatlig innsats har blitt satt opp, fokusert på å vurdere virkningen disse fotograferte dokumentene kan ha på USAs nasjonale sikkerhet og på våre allierte og partnere.

Lekkasjen har også ført til at Pentagon har tatt skritt for å stramme flyten av slike svært sensitive dokumenter, sa tjenestemenn, som normalt er tilgjengelige på en gitt dag for hundrevis av mennesker over hele regjeringen.

Ett dokument avslører at USA har spionert på Zelenskyj. Det er ikke overraskende, sier kilden nær Zelenskyj, men ukrainske myndigheter er dypt frustrerte over lekkasjen.

Etterretningslekkasjen øker i omfang: – Falske tapstall på begge sider

mest lest