PST: Russiske spioner hadde kontakt med norsk næringslivstopp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. april 2023 | 14:21

PST holdt pressekonferanse fredag, etter at UD kunngjorde utvisning av 15 russiske diplomater dagen før.

Lederen for PSTs kontraetterretning, Inger Haugland, gir et ikke tidligere kjent eksempel på hvordan russisk etterretning jobber.

– Det gjelder en etterretningsoffiser fra den russiske ambassaden som over år hadde en rekke hemmelige møter med en person høyt plassert i norsk næringsliv, ikke med tilgang til statshemmeligheter, men med tilgang til sensitiv informasjon og et kontaktnett i næringsliv og politikken.

PST opplyser til VG at to russiske diplomater ble erklært uønsket etter møtet med nåringslivstoppen. Han har ikke blitt straffeforfulgt.

Det betyr at tilsammen 20 russiske diplomater er utvist de siste tre årene. Tidliger var det bare kjent at tre stk pluss de siste 15 fra i gå var erklært uønsket.

PST mener diplomatene i realiteten har jobbet for Russlands utenlands etterretningstjeneste SVR, innland etterretningstjenesten FSB og den militære etterretningstjenesten GRU.

– Vi vil søke kontakt med flere personer eller virksomheter som vi vet har hatt kontakt med disse 15 etterretningsoffiserene, sier rådgiver Dag Røhjell i PST.

Det er primært personer med tilgang til militære hemmeligheter og forhold knyttet til olje- og gassektoren russerne skal være interessert i. Spionene prøver å knytte til seg menneskelige kilder, men det bedrives og avlytting og teknisk innhenting, tror PST.

– Vi ser ulik type aktivitet. En viktig del av det er å føre menneskelige kilder, og at de driver med ulike former for oppkjøp, samt teknisk innhenting og avlytting av informasjon, sier Haugland.

Nå blir det vanskeligere for russerne en periode.

– Etterretningstrusselen er ikke borte, men er redusert, sier hun.

Beslutningen om utvisningen kom torsdag. Det er ikke kjent hvor mange dager russerne har på seg til å forlate Norge. Antall russiske diplomater reduseres nå fra 40 til 25.

PST skal være sikre i sin sak

– Vi er sikre. Disse personene er etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke, sier Haugland til NRK.

Nå ventes det gjengjeldelse fra Russland. Men Norge har bare ca. 20 diplomater i Russland, så det forventes ikke at like mange nordmenn utvises.

Selbekk raser mot Snapchat: – Dette er snikislamisering

mest lest