Medvedev advarer Sør-Korea: – Det har dukket opp nye ildsjeler

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. april 2023 | 03:03

Nestlederen i Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, advarer Sør-Korea om å levere våpen til Ukraina.

– Det har dukket opp nye ildsjeler som er ivrige etter å hjelpe våre fiender. Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol har sagt at landet hans i prinsippet er klar til å forsyne Kiev-regimet med våpen, sa Medvedev på sin Telegram-kanal onsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Inntil nylig har sørkoreanerne heftig forsikret at enhver mulighet for å levere dødelige våpen til Ukraina var helt utelukket, hevdet han.

– Jeg lurer på hva folket i det landet vil si når de ser Russlands nyeste våpen i hendene på sine nærmeste naboer – våre partnere i Nord-Korea? spurte Medvedev.

– Som de sier, quid pro quo, beskrev han en slik situasjon.

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol utelukket ikke at Seoul kan gå med på å levere våpen til Ukraina i et intervju med Reuters publisert onsdag, hvis det var en alvorlig trussel mot befolkningen eller hvis krigens lover ble brutt.

Sør-Korea vil neppe begynne å levere våpen til Ukraina, til tross for president Yoon Suk-yeols uttalelse, sa Go Myong-hyun, forsker ved Asan Institute for Policy Studies, til avisen Korea Times onsdag.

– Dette [presidentens uttalelse] betyr at Sør-Korea har gitt en sterk stemme til å støtte Ukraina – slik USA og andre europeiske stater har gjort – samtidig som de har liten mulighet for å gi militær støtte, sier Go.

– Dette kan vise at Seoul nå er på samme side med sine allierte i Ukraina-spørsmålet, og rydder opp i sine tvetydigheter i globale spørsmål, mener Go.

«Ukraina-krigen viser nå tegn til å gå mot en fastlåst situasjon, noe som i realiteten gjør det tynt for Seoul å faktisk gi militær hjelp til Ukraina», forklarer avisen.

– Det er helt åpenbart at Russland ikke vil være fornøyd med Yoons kommentarer, og som svar kan Russland gjøre en gest for å styrke sitt forhold til Nord-Korea, spekulerer eksperten.

Wagner-soldat hevder han ble truet: – Det er selfølgelig ingen som skyter sivile eller barn

mest lest