Har brukt 500 millioner – nå legges «klimaprosjekt» i Oslo på is

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. april 2023 | 14:09

Anlegget for karbonfangst på Klemetsrud ble lansert med brask og klimabram. Nå eksploderer kostnadene fra det opprinnelige estimatet og prosjekt er «fryst». Det er en stor mulighet for at det aldri blir ferdigstilt. I beste fall blir oppstarten enda ett år forsinket, nå til 2027.

Men allerede er det brukt en halv milliard offentlige kroner på prosjektet.

Anlegget på Klemetsrud skulle alene stå for nær halvparten av de planlagte kuttene i Oslos CO₂-utslipp i 2026,

Men nå eksploderer kostnadene i prosjektet som er del av statens Langskipssatsing, der det opprinnelig var avsatt 20 milliarder for å lagre CO2.

CO₂ fra Klemtsrud skulle sendes ned til Oslo havn og fraktes videre spesialbygde tankskip til en terminal i Øygarden utenfor Bergen. Der skulle det videre ut i Nordsjøen og pumpes ned i tomme brønner etter olje- og gassutvinning.

– Vi ser alvorlig på situasjonen. Nye beregninger av kostnadene viser at vi ikke kan gjennomføre fangstprosjektet etter opprinnelig plan og innenfor eksisterende budsjett, sier administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio til E24.

– Det er derfor nødvendig å ta prosjektet inn i en ny fase for å redusere kostnader, legger han til.

Istedenfor å fortsette byggingen settes anleggsarbeidene snart på vent.

Budsjettet var opprinnelig på 4,3 milliarder, men økte i fjor til 5,55 milliarder kroner. Det anslaget «er bare å glemme nå,» skriver E24.

Men utbygger vil ikke ut med hvor mye mer de nå tror det kommer til å koste. De innrømmer også at de ikke har oversikt og skal «forhandle med leverandører». Det er både forhold ved anlegget som de ikke hadde tenkt på, samt inflasjon og svak krone som sprenger budsjettet.

Gassnova ivaretar statens interesser innen norsk karbonfangst. De slo alarm før jul i fjor. Gassnova ville allerede da at arbeidet på Klemetsrud skulle settes på pause. Det ville ikke Hafslund Oslo Celsio. Men nå skjer det likevel.

Nå diskuteres ulike muligheter. Som å avslutte, dra det inn i mindre skala for hvor mye CO2 som skal lagres, eller fortsette under erkjennelse av galopperende priser.

Rina Mariann Hansen (Ap) er fersk byråd for næring og eierskap i Oslo.

– Jobben nå er først og fremst å få ned kostnadene, og jeg er orientert om at selskapet tar en full gjennomgang for å få dette til. Jeg mener det er en riktig beslutning, selv om det medfører en forsinkelse, heter det i en e-post fra Hansen til E24.

I 2022 ble det klart at Oslo kommune dro opp sin eierandel i prosjektet. I tillegg til å bidra gjennom eierandelen som gikk opp fra 50 til 60 prosent, lovet kommunen ved byråd Raymond Johansen å bidra direkte med opp mot 2,1 milliarder kroner. To private selskap sitter med de resterende 40 prosent, men på gunstige betingelser.

mest lest