«Småpartier» rapper Frp-velgere

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. april 2023 | 21:17

«Små protestpartier forsyner seg stadig grovere av Sylvi Listhaugs velgere. I tillegg presser de Frp med flere egne valglister enn noen gang.»

Det skriver Vårt Land.

Denne helgen er det landsmøtet i Fremskrittspartiet – og Sylvi Listhaug har allerede holdt sin åpningstale. Men partiets oppslutning trues, skriver Vårt Land basert på tall fra Norstats meningsmålinger.

Les også: Listhaug: – Like viktig å kjempe for frihet nå som for 50 år siden

– Misnøye med regjeringen om strømpriser og inflasjon gir gode tider for de små protestpartiene. Noen av dem har et potensial til å ta bra med velgere som før stemte Frp, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Det partiet som «rapper» flest, er Industri- og næringspartiet (INP). Hele 50.000 av Frps velgere fra 2021 ville heller stemt Industri- og Næringspartiet (INP) om det var valg nå. Til sammenlikning mister FrP «bare» 17.000 velger til Høyre.

Les også: Knallmåling for INP: Inne på Stortinget og 3,6 prosent (+)

Norgesdemokratene (ND) ville tatt 13.000 av FrP velgere ifølge Norstats undersøkelse. ND ledes nå av den ekskluderte Frp-eren Geir Ugland Jacobsen.

Vårt Land nevner også Konservativt som et av det de omtaler som «småpartiene» som kan stjele stemmer fra Listhaugs lag, men uten å spesifisere antallet.

Valgforsker Bergh peker også på at INP for første gang stiller lister lokalt, og det i hele 103 kommuner. Også ND og Konservativt stiller i flere kommuner enn før. Det samme gjør Liberalistene, som har tidligere FrP-nestleder Per Sandberg med på laget.

– At de små partiene øker antall lister gjør foran dette valget gjør Frps utfordring større. Og nettopp ved lokalvalg har de små lettere for å gjøre gjennombrudd. Når man velger et mindre, konkurrerende parti kan en stemme oppleves mindre bortkastet enn ved et stortingsvalg, sier valgforsker Bergh.

mest lest