Sjeføkonom ber sentralbanken gi politikerne et spark bak

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mai 2023 | 09:44

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 ber sentralbanken gi politikerne et spark bak.

Noe er alvorlig galt i norsk økonomi, mener økonomen.

Fram til 2014 kostet en euro i snitt 8 kroner, mens vekslingskursen i dag er nær 12 kroner.

Holvik advarte allerede for seks år siden om den svake kronen. Da kostet en euro 9,50 kroner.

Valutakursen speiler gjerne hvordan det egentlig står til i en økonomi.

Holvik mener fagøkonomene må gå dypere i granskingen av norsk økonomi enn å slå seg til ro med forklaringer som oljeprisfall eller renteforskjell mot utlandet.

– Det er både komplisert, men også enkelt. Vi er blitt mindre konkurransedyktige og vi har mindre å selge utenom olje og gass, sier hun til NRK.

Hun viser blant annet til:

  • Handelsunderskudd utenom olje- og gass: Valuta veksles når du kjøper varer eller investerer. I Norge er de største inntektene fra olje- og gass, og gir et enormt handelsoverskudd. Men milliardene fyker rett ut av landet igjen gjennom investeringene til oljefondet. Holvik legger vekt på at handelsbalansen utenom olje- og gass var minus 350 milliarder kroner i fjor.
  • Hvem som investerer i Norge: Det er omtrent like mye penger som går inn og ut av Norge, ifølge Holvik. Flere nordmenn sparer til pensjon i aksjefond, men mer av pengene går til utlandet.
  • Politisk risiko: Hva skal motiveres til store investeringer i Norge for å dekke inn det store handelsunderskuddet? spør Holvik. Hun mener at Norge har fått et omdømme som et risikabelt land å investere i.
  • Bedriftseiere flytter ut: Minst 350 nordmenn med millionformue bor i Sveits, ifølge Finansavisen. Skattene i Norge er blitt så høye at investeringene reduseres og eierne flytter ut av landet, ifølge Holvik.

En del av den svake utviklingen til kronen skyldes politikk, ifølge Holvik.

Hun mener sentralbanken kan være et ris bak speilet for politikerne dersom en høyere rente varsles for å bekjempe kronefallet.

– Det er den rollen sentralbanken bør ta, å være en folkeopplyser og et korreks til det politiske miljøet, sier Holvik til NRK.

mest lest