Kronekursen faller og faller: – Norges Bank skal ikke drive det norske folk fra gård og grunn

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mai 2023 | 02:33

Regjeringens stramme økonomiske politikk ikke er spesielt klok.

Det mener Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

– I praksis skattlegger vi rikinger og bærekraftig næringsliv for å kunne sløse det bort på batterifrabrikker og dess like. Det er ikke spesielt smart, sier han til VG.

Han mener rentens effekt på kronekursen har vist seg å være svak og at det kanskje er på tide med mer grunnleggende endringer.

– Problemet er at den faller og faller. Det kan ikke fortsette, sier Andreassen.

– Hvis vi ikke får til å styrke kronen, vil kravet komme om at vi binder kronen til Europa og går over til dansk pengepolitikk, sier økonomen.

Verdien av danske kroner holdes som kjent stabil mot Euro.

Ifølge Nettavisen er kroneverdien nesten halvert mot dollaren siden 2013.

Les også: – Kronesvekkelsen akselererte etter at sentralbanken begynte å selge store kronebeløp

Styringsrenten er nå på 3 prosent. Torsdag er det ventet en økning på 0,25 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreasen i Sparebank1 Markets, forteller til VG at han har liten tro på at Norges Bank vil øke renten mer enn det markedet har priset inn allerede. Han mener kostnadene blir for store.

– Vi kan ikke bruke renten for å forsvare kronekursen og holde inflasjonen nede fordi det vil innebære renteøkninger som vil være alt for krevende for en stor del av husholdningene som har for høy gjeld. Norges Bank skal ikke drive det norske folk fra gård og grunn, men roe oss litt ned, sier Andreassen til avisen.

– Mange er nok nødt til å snu litt på skillingen når vi kommer ut på høsten. Det er min hypotese, sier Andreassen.

Les også: Makroekspert kritiserer Norges Banks kronesalg: – Bør minske salget omgående

Hallgeir Kvadsheim, økonom og styreleder i Inkassoregisteret, mener gode lønnsoppgjør kan veie opp for inflasjonen, men at usikkerheten bør få nordmenn til å ta grep.

– Derfor er tiden definitivt inne for å prøve å skaffe seg oversikten, og ikke minst be om bedre rente i banken din, sier Kvadsheim til TV 2.

– Det vil være mye mer besparende i hverdagen enn å kutte kaffen på vei til jobb eller de små tingene der, sier han også.

Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han forstår at det er tøft for mange nå.

– Norges Bank har varslet at de tror rentetoppen kommer i løpet av året og så blir det en gradvis normalisering og utfasing. Mandatet de har fått fra Stortinget er å få prisene ned, sier Vedum til TV 2.

Han mener norsk økonomi går bedre enn man fryktet for ett år siden, og forteller til TV 2 at regjeringen gjør en del målrettede tiltak mot de som har størst utfordringer. Han nevner minstepensjonister og barnefamilier.

mest lest