Dette er den samlede verdien på alle bunadene i Norge

Avatar photo
Publisert 5. mai 2023 | 14:02

Tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt viser et anslag på den samlede verdien av alle bunadene våre.

Verdien ligger på rundt 30 milliardar kroner. Det tilsvarer byggekostnaden av 6 operahus i Oslo, og er høyere enn hele det norske politiets årlige budsjett.

En bunad koster ofte mellom 40.000 og 50.000 kroner. Den rekonstruerte kvinnedrakten fra Vest-Agder er den dyreste bunaden i Norge, med en prislapp på rundt 73.000 til 80.000 kroner.

Forsikringsbransjen advarer nå om at mange må ut med flere tusen kroner for å fikse skader på bunadene sine. De mest vanlige skadene er bunader som blir revnet på skarpe kanter, matsøl, eller at sølv og andre bunadsdelar forsvinner.

Det er heller ikke uvanlig med brennemerker etter sigaretter, og til og med ufrivillig bading etter inntak av litt for mykje alkohol, skriver Fjordabladet, som og har omtalt saken.

Irene Tørhaug fra Husfliden i Bergen mener nordmenn bør forsikre bunaden sin.

– Bunaden bør ha egen forsikring. Mange tror plagget er dekket gjennom innboforsikring eller reiseforsikring, men det stemmer bare delvis, fortelle hun til Fjordabladet.

Produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, forteller til avisen at reiseforsikring ikke dekker skader eieren selv har skyld i, som hvis man snubler og river opp en bunadsskjorte. Reiseforsikring har også en maksimal sumavgrensing.

mest lest