Med klar beskjed til Putin: – Ødelegg Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mai 2023 | 06:20

Russiske militærbloggere er i harnisk etter det angivelige droneangrepet på Kreml.

En rekke nasjonalistbloggere er i harnisk etter det Moskva påstår var et ukrainsk droneangrep på Kreml.

Den tidligere russiske militærkommandøren Igor Girkin, også kjent som Igor Strelkov skriver på sin Telegram-konto at Russlands president Vladimir Putin må ødelegge Ukraina som stat.

Girkin er en av de mest profilerte militærbloggerne.

Til sine 780 000 følgere på Telegram drar han fram andre verdenskrig, og påpeker at «forrige gang våre fiender bombet Moskva var i 1942».

– Hva vil skje om fienden vår blir en mer seriøs stat enn marionettstaten Ukraina? Det er på tide å våkne opp, kjempe mot dem på ordentlig, ødelegge infrastruktur, og ødelegge Ukraina som stat, skriver han.

Avslutningsvis appellerer han til henholdsvis øverste sjef for Russlands hær, Valerij Gerasimov, forsvarsminister Sergej Sjojgu og Putin selv, og ber dem «ødelegge Ukraina».

– Tiden har kommet, Valerij Vasiljevitsj. Tiden har kommet, Sergej Kuzjugetovitsj. Tiden har kommet, Vladimir Vladimirovitsj. Ikke for velvilje, håper jeg. Ukraina må ødelegges.

I en serie innlegg på sin Telegram-konto den 29. og 30. april kommer Girkin med en overraskende pessimistisk oversikt over russiske styrkers prestasjoner i vinter- og vårmånedene så langt.

Han beklager Russlands manglende evne til å erobre Bakhmut og de «tunge» tapene i den ukrainske byen Avdiivka, og sier at styrkene utplassert av Wagner og mobiliserte tropper var utilstrekkelige for oppgaven. Samtidig uttrykker Girkin bekymring for ukrainske forberedelser til motoffensiven.

– Bakhmut har ikke blitt ‘temmet’ [erobret] på en måned; de ukrainske styrkene fortsetter å forsvare seg i den vestlige utkanten, og bestemte seg for å holde ut for en motoffensiv på en annen front. PWC Wagners angrepsstyrke var ikke nok til å fullføre operasjonen i april, selv med konstant mating av frivillige enheter og mobilisering fra MoD, skiver han.

Girkin klaget over at ukrainske kommandanter hadde oppnådd sine strategiske mål i Bakhmut-kampene, mens Russland ofret tropper til ingen nytte.

– Bakhmut kjøttkvern fortsetter for begge sider, men fienden [Ukraina] har løst sine problemer, og vår side har ikke. Ved Avdiivka mislyktes våre styrker og er nå tvunget til å trekke seg tilbake igjen på grunn av store tap, og etterlater noen tidligere okkuperte stillinger, skiver han.

mest lest