Tar strømregningen til retten: – vi nekter å knele!

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 5. mai 2023 | 15:38

Det har gått ett år siden Sascha Høvring sist betalte for strømmen. Nå har protesten mot de høye strømprisene gått til rettsvesenet.

Jeg Betaler Ikke, er en protestaksjon for «Kampen om Arvesølvet». Facebook-gruppen har godt over 5000 medlemmer og Spleisen til aksjonsgruppen har i skrivende stund samlet inn nesten hundre tusen kroner øremerket til utgifter forbundet med å ta saken gjennom rettsapparatet.

Gruppen arbeider for rettferdig strømpris med en makspris på 50 øre/kWh og en fast lav nettleie.

– Dette er ikke én manns kamp mot ett selskap, men folkets kamp mot systemet, skriver gruppen på Spleis.

Denne uken møtte strømselskapet Fjordkraft og aksjonsleder Sascha Høvring til kamp i tinghuset i Bergen. Strømselskapet har sagt ham opp, men strømmen har likevel kommet inn for Høvrig. Nå vil de at skal betale de 17.500 kronene de mener han skylder.

De høye prisene bryter med loven, mener Høvring

– Jeg krever en anstendig pris, begrenset oppad til 50 øre/kWh, forsvarte han saken sin med i det han representerte seg selv.

Han mener de høye strømprisene bryter med grunnloven og bestemmelsen om at landet skal være et «fritt, selvstendig, udelelig og uavhengig rike».

Også pristiltaksloven, vannfallrettighetsloven og energiloven trekkes frem.

Det er forbudt å ta, kreve eller avtale priser som er urimelige, Pristiltaksloven § 2.

Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten, Vannfallrettighetsloven §1, første ledd.

Loven skal sikre at produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt, Energiloven §1.2.

Samme dag som partene møtte i retten ble aksjonisten dømt: Høvrig blir nødt til å betale. Retten tilbakeviser at Fjordkrafts strømregninger bryter med loven.

– Det er vanskelig for retten å se hvordan prisfastsetting til markedspris med utgangspunkt i omsetningsprisen på en slik børs kan innebære noen begrensning i norsk suverenitet, som er kjernen i Grunnloven § 1, skriver tingrettsdommer Silje Karine Nordtveit.

Møter motbør fra flere hold

Også Forliksrådet har dømt i Fjordkrafts favør. Det opprinnelige kravet består, i tillegg til at kraftselskapet krever forsinkelsesrente på sammenlagt 14.969 kroner, samt saksomkostninger på 3.507 kroner.

– Rettens avgjørelse er som ventet. Fjordkraft vant saken og tilkjennes også saksomkostninger. Vi håper dette setter punktum for saken, men er forberedt på at dommen kan ankes, sier Jon Vaag Eikeland, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft til BA.

Sashca Høvring ble heller ikke overrasket over dommen.

– Jeg var 100 prosent sikker på at dette kom til å skje. Det er slik systemet er bygget opp, og det er forskjell på å ha rett og få rett. Vi har moralsk rett og protesten fortsetter med uforminsket kraft, sier Høvring.

Det er 100 % sannsynlighet for at det blir nødvendig å ta saken hele veien oppover i systemet – samt at sakens utfall vil skape presedens for myndighetenes videre behandling av det norske folk, står det i beskrivelsen til gruppens Spleis.

– Problemet er at systemet er rigget. Det er fullstendig gjennomkorrupt og opererer ikke lengre til beste for folket, skriver Høvring på Facebook.

Likevel melder han at han vil anke saken. Han står på sitt, og vil ikke betale – hvert fall frem til prisen blir rettferdig.

Les også: Stoppet kundes betaling til Telegram: Nå åpner DNB opp igjen (+)

Inspirert av Britisk kampanje

Norske Jeg Betaler Ikke skriver i sin gruppe-beskrivelse på Facebook at de er inspirert av den Britiske Don’t Pay-kampanjen. Protesten går ikke bare ut på aksjonering mot økte strømpriser, men også de generelt økende prisene på mat, drivstoff og materialer, samt de økende rentene.

Snittprisen per kilowattime på produksjonssiden er 12 øre, og Deutsche Bahn har inngått avtale om fastpris på 30 øre/kWh i ti år, argumenterer de, og spør hvorfor nordmenn da er nødt til å betale flere kroner per kilowattime for strømmen.

– Dersom vi ikke gjør noe nå, så risikerer tusenvis av mennesker i «Verdens Beste Land» til å både fryse og sulte i vinter. Det er på tide at vi krever vårt rett!, skriver de, og følger opp med:

– Kraften er vårt arvesølv og vi krever norsk strøm til norske priser! 

mest lest