Trump folkemøte i regi av CNN: Trumps rådgivere er i ekstase

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. mai 2023 | 04:21

Natt til torsdag norsk tid deltar republikaneren Donald Trump, som håper å bli USAs president én gang til, i et folkemøte i regi av CNN.

I New Hampshire svarte han på spørsmål fra republikanske velgere og kanalens programleder Kaitlan Collins.

Trump har ikke latt seg intervjue av CNN siden 2016.

Salen var fylt opp med republikanske velgere og velgere som ikke har bestemt hvem de skal stemme på.

– Du har fortsatt ikke anerkjent valgresultatet. Hvorfor bør amerikanere plassere deg tilbake i Det hvite hus? spør Collins.

– Fordi vi gjorde det fantastisk, svarer Trump.

Trump hevder at valget var rigget, og han mener at alle vet hva som skjedde, «med mindre du er en veldig dum person».

– De fant millioner av stemmer på kamera, på regjeringskameraer, hvor de fylte valgurner. Så med alt dette, synes jeg det er synd det som skjedde. Jeg synes det er en veldig trist ting for landet vårt. Jeg synes det er en veldig trist ting, ærlig talt, for verden, for hvis du ser på hva som har kommet til landet vårt, har landet vårt gått til helvete, sa Trump og fortsatte med å kritisere Biden-administrasjonen.

Stormingen av Kongressen

I etterkant av stormingen av Kongressen i januar 2021 ble flere mennesker dømt for å ha spilt en rolle under opptøyene.

Trump la blant annet skylden på daværende speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og sa at de hadde skyld i sikkerhetsfeilene.

– Et av de store problemene var at Nancy Pelosi – gal Nancy som jeg kjærlig kaller henne. Gale Nancy og ordføreren i Washington ble siktet som dere vet om sikkerheten, sa Trump.

På spørsmål fra en velger, svarer Trump at han som president vil benåde flere av dem.

– Jeg har lyst til å benåde mange av dem. Jeg kan ikke si hver eneste en, for et par av dem mistet nok kontrollen.

– De lever i helvete akkurat nå. De lever i helvete, sa Trump, og la til at det er snakk om «flotte mennesker».

Mike Pence

CNNs Kaitlan Collins spurte den tidligere presidenten om han følte at han skyldte tidligere visepresident Mike Pence en unnskyldning for hendelsene 6. januar.

– Nei, fordi han gjorde noe galt. Han burde ha sendt stemmene tilbake til delstatsforsamlingene, og jeg tror vi ville fått et annet utfall, sa Trump.

Trump sier også at han vil beskytte det andre grunnlovstillegget og ta tak i psykiske problemer dersom han blir gjenvalgt i 2024.

– Det er ikke pistolen som trekker i avtrekkeren, det er personen som trekker i avtrekkeren, sa han onsdag som svar på et spørsmål fra en i salen.

Dersom han skulle bli valgt sa han at han ville «gjøre mange ting» for å adressere masseskytinger, inkludert å ansette flere sikkerhetsvakter for skoler.

– Du må gjøre skolene trygge, sa Trump.

Vil møte Zelenskyj og Putin

Trump la til at han ville møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og med Putin.

– De har begge svakheter, og de har begge styrker, og innen 24 timer vil krigen være avgjort. Det vil være over, det vil være helt over, sa Trump.

Trump vil ikke si om han mener at Russlands president Vladimir Putin er en krigsforbryter i sammenheng med Russlands krig i Ukraina.

Trump sa at det er noe som «bør diskuteres senere».

– Hvis du sier at han er en krigsforbryter, vil det bli mye tøffere å inngå en avtale for å få denne saken stoppet, sa han.

– Hvis han skal være en krigsforbryter, kommer folk til å ta tak i ham og henrette ham, han kommer til å kjempe mye hardere enn han kjemper under de andre omstendighetene. Det er noe som skal diskuteres på et senere tidspunkt.

Den tidligere presidenten sa også at han mener at «Putin gjorde en feil».

Da han ble bedt om å utdype, sa Trump:

– Hans feil gikk inn. Han ville aldri gått inn hvis jeg var president, med henvisning til Russlands invasjon av Ukraina.

New York Times rapporterer at Trumps rådgivere er i ekstase over hvordan det gikk.

De kan ikke tro at han får en time på CNN med et publikum som heier på hver replikk og ler av hver spøk, skriver NYTs Jonathan Swan.

Den demokratiske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez raste mot CNN.

– CNN bør skamme seg. De har mistet total kontroll over dette og blir manipulert til å gi en plattform til desinformasjon om valget, forsvar av 6. januar og et offentlig angrep på et offer for seksuelt overgrep, skriver hun på Twitter.

– Publikum heier på ham og ler av programlederen. Dette faller rett på CNN. Alle her så nøyaktig hva som kom til å skje, fortsetter hun.

mest lest