– Ingen telefon, ingen iPad, ingenting…

Avatar photo
Publisert 1. juni 2023 | 14:13

– Dette er ikke et sikkert sted for telefon, sier statsminister Jonas Gahr Støre som er på plass i Moldova for et toppmøte med «Europas nye FN».

Støre har derfor lagt igjen alt av teknologiske duppeditter hjemme.

– Dette er et område hvor det foregår ting på nett og kanaler, som gjør at det ikke er sikkert. Så jeg har ikke med meg noen ting inn her, forteller Støre til TV 2.

Torsdag tar Moldova imot 47 stats- og regjeringssjefer i forbindelse med møtet i det europeiske fellesskapet. President Volodymyr Zelenskyjj fra nabolandet Ukraina er også på plass. Toppmøtet er avgrenset til kun én dag på grunn av sikkerhet.

Toppmøtet ble til etter Russlands angrep på Ukraina, fordi europeiske land ønsket å kommunisere tettere sammen. Å legge møtet i Moldova var et bevisst valg for å sende et klart signal til Russland. Moldova er nemlig ikke ukjent med russisk påvirkning.

Les også: Russland legger miner på «industrielt nivå»

Den moldovske utbryterrepublikken Transnistria ligger bare noen mil unna. Den er kontrollert av Russland. Moldova opplever stadig destabiliserings-operasjoner og cyberangrep fra russisk hold.

– Vi er her for å vise samhold og det at vi støtter hverandre. Det er mange land som er utsatte, Moldova er ett av dem. Vi er jo her også for å uttrykke støtte til dem. De ligger i ett veldig trengt hjørne av Europa, sier Støre til TV 2.

Støre uttrykker at han er sikker på at møtet legges merke til i Russland.

– Dette må være et kraftig signal, sier han.

mest lest