Ble truet med machete på jobb: –Tallene er skremmende

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. juni 2023 | 11:30

En ny rapport viser at 30 prosent av vektere som jobber nær publikum har opplevd å bli fysisk skadet på jobb.

Vekteren Christian forteller til NRK om en opplevelse som har satt spor i ham. Flere ganger har han opplevd spark, slag og trusler på jobb.

Da Christian (NRK har valgt å ikke bruke etternavnet hans) skulle ha en runde for å stenge butikker i Stavanger sentrum, møtte han på en mann som var mistenkt for tyveri tidligere på kvelden. Han prøvde å snakke til ham, men mannen løp av gårde og Christian fulgte etter. Men etter flere trusler mot vekteren stoppet mannen, og snudde seg mot Christian, med en machete.

Christian fikk til slutt lov til å komme bort og prate med mannen. Han gikk til slutt med på å gi fra seg macheten. Vekteren forteller til kanalen at det ofte er drapstrusler på jobb.

Hvem som flyr på byen med machete ble ikke nevnt i artikkelen til NRK.

Det viser seg at 60 prosent av vektere har opplevd å motta trusler fremsatt i affekt, ifølge rapporten «Sikkerhet og trygghet i vekterarbeid: Vekteres vilkår for oppgaveløsning» fra Arbeidsforskningsinstituttet AFI.

Terje Mikkelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund mener tallene er skremmende.

– Det er ikke mange andre yrkesgrupper som har denne risikoen. Det skal være nulltoleranse for å bli utsatt for vold, sjikane og trusler i jobben, sier Mikkelsen til NRK.

Rapporten viser også at 30 prosent opplever alvorlig kriminalitet ukentlig eller oftere.

mest lest