Russland vil kopiere Wagner-gruppen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. juni 2023 | 04:12

Nye lovforslag vil tillate Russland å rekruttere soldater blant innsatte i fengslene eller fra tidligere straffedømte.

Det vakte oppsikt da det i fjor høst kom frem at den private russiske leiesoldaten Wagner-gruppen rekrutterte soldater i russiske fengsler for å delta i krigen i Ukraina.

I begynnelsen av året ble det imidlertid rapportert at Wagner-gruppen hadde mistet tilgangen til fengsler på grunn av pågående konflikter mellom gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, og ledelsen i det russiske forsvarsdepartementet.

Men selve ideen om å få soldater i fengsler ser ikke ut til å ha vært helt dum av Kreml.

Uansett ble det tirsdag fremmet et lovforslag i det russiske parlamentet som vil frita folk for straff dersom de enten signerer en kontrakt med forsvarsdepartementet eller blir mobilisert.

Forslaget ble fremmet av Pavel Krazheninnikov og Andrei Klisjas, ledere av konstitusjonelle lovkomiteer i de to kamrene i parlamentet, statsdumaen og føderasjonsrådet.

«Lovforslaget er ikke i strid med straffelovens prinsipper (…) og vil bidra til å oppnå straffemålene, samt gi ytterligere muligheter til å bemanne Russlands væpnede styrker,» bemerket de i en forklarende merknad.

Da Wagner-gruppen fikk muligheten til å rekruttere i fengslene, var det takket være et hemmelig dekret fra president Putin, som tilbød benådning i bytte mot å kjempe seks måneder i Ukraina.

Wagner-lederen Prigozjin sa nylig at han på denne måten klarte å rekruttere rundt 50.000 soldater. Ifølge Prigozjin døde rundt 20 prosent av dem.

Det nye lovforslaget omfatter imidlertid bare personer som har begått små og mellomstore forbrytelser.

Det vil potensielt fortsatt omfatte mange mennesker. Ifølge The Moscow Times ble nesten 200.000 mennesker dømt for små og mellomstore forbrytelser av russiske domstoler bare i løpet av de første seks månedene av 2022.

mest lest