Brenna ga styreverv til venn: – Det er nesten ikke til å tro

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. juni 2023 | 10:38

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) legger seg flat og beklager for å ha gitt et styreverv til en god venn.

Kunnskapsministeren ga et styreverv til hennes gode venn, advokaten Frode Elgesem (61), to år etter at hun ble statsråd.

Det innrømmer Brenna selv til VG.

Elgesem ble styremedlem i Wergelandsenteret i mai 2023, som gir penger til Utøya AS, der også Brennas tidligere samboer spiller en sentral rolle, ifølge avisen.

Departementet sender også ut en pressemelding om saken. Brenna (35) seg flat og beklager.

«Kunnskapsmininister Tonje Brenna har bedt om settestatsråd ved behandling av saker der hun på grunn av sine relasjoner med tre av styremedlemmene i Utøya AS er inhabil. Hun har også bedt om settestatsråd i saker knyttet til Frode Elgesem, som er styremedlem i Wergelandsenteret og styreleder i Raftostiftelsen. Settestatsråd blir oppnevnt i statsråd tirsdag 20. juni», heter det i pressemeldingen.

– Jeg har håndtert spørsmål om min egen habilitet for sent og for dårlig. Det har ført til flere feil. Det er alvorlig og det beklager jeg, sier kunnskapsminister Tonje Brenna i meldingen.

– Jeg burde vurdert min egen habilitet tidligere, sier Brenna på en pressekonferanse etter at nyheten ble kjent.

Statsråden erklærte seg likevel ikke inhabil overfor Elgesem før fredag i forrige uke, noe Brenna påpeker er alt for sent.

Kunnskapsdepartementet gir stiftelsen fem millioner kroner i året.

– Utøya AS mottar ikke direkte støtte fra departementet. Samarbeidet mellom de to organisasjonene er imidlertid så tett at tilskuddet til Wergelandsenteret må anses for å være økonomisk støtte til Utøya AS, skriver departementet.

Regjeringen opplyser også om at kunnskapsministeren er inhabil overfor tre andre nære venner i styret i Utøya AS.

«De tre er Martin Henriksen, Hilde Firman Fjellså og Marianne Wilhelmsen», opplyser departementet.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener saken er meget alvorlig.

– Dette er en meget alvorlig sak. Det er utrolig at Brenna ikke har sett farene. Det dreier seg ikke bare om venner, men eksen og mannen hun har barn med. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite bør gå inn i saken, sier Listhaug til VG.

– Og så ble hun advart av Elgesem om hans tilknytning til Rafto-stiftelsen, uten at hun fulgte det opp. Det er nesten ikke til å tro, sier Listhaug til avisen.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til VG at han har tillit til Brenna både som statsråd og nestleder i Ap, til tross for det han mener er en «alvorlig feil» fra hennes side.

mest lest