Politiet og PST bekrefter dataangrep

Avatar photo
Publisert 28. juli 2023 | 18:34

Et såkalt DDoS-angrep gjorde at en rekke norske nettsteder opplevde problemer torsdag.

Politiet har nå bekreftet at politiet.no ble angrepet. Samme kveld opplevde også flere Schibsted-aviser problemer. Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Finn.no ble og angrepet. Schibsted har fastslått at deres nettstedet og var utsatt for et DDoS-angrep.

Et DDoS-angrep (Distributed Denial of Service), eller tjenestenektangrep på norsk, går ut på at nettsidene blir overbelastet av falsk trafikk. Det kan medføre at reelle brukere ikke får tilgang til nettsiden som blir angrepet.

Jørn Schjelderup, beredskapsdirektør i Politidirektoratet, sier at nettsidene deres var nede i en kort periode torsdag, og at innbyggerne kan komme i kontakt med politiet på 02800 og 112 som vanlig når nettsidene er nede.

– Forsøk på DDoS-angrep er relativt utbredt og noe mange aktører utsettes for med jevne mellomrom, sier han.

Torsdag kveld var også nettsidene til PST ustabile. Da nettsidene deres var nede, dukket det opp et symbol som viste en rosa stjerne på svart bakgrunn.

Overfor NRK bekrefter PST angrepet. Det er foreløpig ukjent hvorfor symbolet dukket opp, eller hva det betyr.

– Vår eksterne leverandør vet foreløpig ikke noe om aktøren. Når det gjelder symbolet så kan det ikke settes i forbindelse med angrepet, sier PSTs kommunikasjonsrådgiver Eirik Veum.

mest lest