Oslo kommunes CO₂-fangst prosjekt går mot ny kostnadssmell: – Vi har krig i Europa

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. januar 2023 | 05:24

Oslo kommunes prestisjeprosjekt for CO₂-fangst går mot ny kostnadssmell.

Staten har lovet å satse inntil 20 milliarder kroner på tre pågående, norske CO₂-prosjekter, men nå er det slått full alarm om forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo, skriver Aftenposten.

Gassnova har «en betydelig bekymring rundt prosjektets modenhet, fremtidige kostnader og ferdigstillelsesdato». Det går frem av et brev som før jul ble sendt til selskapet Hafslund Oslo Celsio (Celsio), som eier og driver prosjektet.

Celsio er indirekte eid med 60 prosent av Oslo kommune.

I juni i fjor ble det signert avtaler mellom staten, Oslo kommune og de andre eierne av Celsio. Da var også energiminister Terje Aasland (Ap) tilstede.

Der kom det frem at de totale kostnadene ikke skal overstige 9,1 milliarder kroner, og oppstart for CO₂-fangsten ble satt til mars 2026.

Men nå ser det ut som både kostnad og tidsplan kan ryke

Gassnova mener at det er «en betydelig risiko for at prosjektet blir forsinket med tilhørende økte kostnader».

Det skal vist en rekke endringer som ligger bak Gassnovas alarmbrev.

Jannicke Bjerkås som har ledet Celsios CO₂-prosjekt i en årrekke, forsvarer de siste endringene med at de er nødvendige for ta ned risikoen i prosjektet.

– Vi er i en tid hvor det er krevende med store prosjekter både i Norge og Europa. Vi har krig i Europa, voldsom inflasjon, økende energi- og materialpriser og lange leveringstider, sier Bjerkås til E24.

Hvor store økte kostnader Oslos innbyggere og staten må påregne, vil ikke Bjerkås si noe om.

– Vi jobber nå med å få fullstendig oversikt over hva endringene i prosjektet vil få å si for både tidslinje og kostnader. Planen er at denne oversikten skal være klar i slutten av mars.

Innenfor dagens kostnadsramme på 9,1 milliarder kroner har Oslo kommune forpliktet seg til å dekke 4,5 milliarder kroner.

Skal bruke 600 millioner norske skattekroner til renere luft i India

mest lest