Skal bruke 600 millioner norske skattekroner til renere luft i India

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. januar 2023 | 03:39

Norge skal bruke 600 millioner kroner for å finansierer kraftverk i India.

Nå skal lufta i Nord-India bli renere. I stedet for at bøndene brenne halmen, får de nå betalt for å levere halmballer til et biomassekraftverk, skriver NRK.

Halmen brennes i kraftverk som produserer damp som blir til elektrisitet. Dette kan erstatte kullkraft.

Det statlige norske Klimainvesteringsfondet, forvaltet av Norfund, skal finansiere dette.

Investeringen på 600 millioner kroner anslås å kutte mer enn 2,8 millioner tonn CO2-utslipp årlig, basert på dagens energimiks. Det tilsvarer 3 prosent av Norges årlige utslipp, melder Norfund i en pressemelding.

Det er det Indiske  firmaet  SAEL Limited, som står for utbyggingen.

– Ved å samle inn halmen og bruke den som drivstoff i våre biomassekraftverk, bidrar vi til å bekjempe et av landets største helseproblemer. Samtidig skaper vi lokal sysselsetting og ekstra inntekter til bønder og lokale gründere. Partnerskapet med Norfund vil fremskynde implementeringen av disse prosjektene, sier styreformann og administrerende direktør i SAEL, Jasbir Awla.

SAEL har allerede fem kraftverk (80MW) i drift, og ytterligere seks (90 MW) under bygging. De driver også flere solenergiprosjekter.

Norfunds investering skal finansiere planer om å bygge ytterligere 100 MW bioenergi og 400 MW solenergi hvert år de neste fem årene.

Bevilget 12 millioner skattekroner til forskningsprosjekt: Hvordan Norge gjør verden «hvitere»

mest lest