Tyskland nekter å etterkomme Ukrainas bønn: – Det er gode argumenter for å ikke levere Leopard 2

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. januar 2023 | 04:04

USAs forsvarsminister Lloyd Austin åpnet fredagens møte på flybasen Ramstein, der han ber de europeiske landene om «å grave dypere» i støtten til Ukraina, skriver Reuters.

– Dette er et avgjørende tidspunkt for Ukraina i et avgjørende tiår for verden. Russland vil fortsette sine angrep og prøve å knekke Ukrainas kampvilje, sa Lloyd Austin.

Det største og mest omdiskutert tema, var om Ukraina skal få tyske Leopard 2-stridsvogner.

– Det ble ikke besluttet å forsyne Ukraina med tyskproduserte Leopard-stridsvogner, sier Polens forsvarsminister Marusz Blaszczak til Reuters.

Det bekrefter også Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius, som ikke vet når det blir tatt en beslutning om Leopard 2.

– Det er gode argumenter for å levere stridsvognene til Ukraina og det er gode argumenter for ikke å gjøre det, sier den tyske utenriksministeren.

Tysklands regjering har gjort det klart at de ikke vil sende Leopard-stridsvogner til Ukraina om ikke USA sender Abrams-stridsvogner.

– Vi er nok ikke der ennå. Abrams-stridsvognene er svært kompliserte. De er kostbare. Det er vanskelige å trenes opp til å bruke dem. De har jetmotor, sa Colin Kahl, en høytstående tjenestemann i Pentagon til nyhetsbyrået Reuters tidligere i uken.

President Volodymyr Zelenskyj, er veldig skuffet over at vestlige land ikke etterkommer Ukrainas forespørsel om å få moderne stridsvogner.

– Hver eneste dag blir det mer åpenbart at det ikke er noe annet alternativ enn å fatte en beslutning om stridsvogner, sier Zelenskyj ifølge Reuters.

– Det fins ikke noe annet alternativ enn å sende tunge stridsvogner til Ukraina, sier Zelenskyj.

Før møtet fredag bønnfalt han om å få stridsvogner.

– Dere er voksne mennesker. Dere må gjerne diskutere i seks måneder til, men folk dør i landet vårt.

– Ja, vi må fortsatt kjempe for forsyningen av moderne stridsvogner, men hver dag gjør vi det tydeligere at det ikke er noe alternativ til å ta beslutningen om stridsvogner, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

Zelenskyj tror Putin alt kan være død

mest lest